Cum afectează lumina soarelui bacteriile din casa ta

de: Andreea Cuzub
30 10. 2018

După ce au construit camere de zi în miniatură pentru microbi, cercetători de la Universitatea din Oregon au tras o concluzie neașteptată despre bacteriile expuse la soare.

Studiul publicat în revista „Microbiome” nu a testat dacă lumina afectează diferit speciile de bacterii care cauzează boli și cele inofensive, ci a analizat doar bacteriile care sunt dezvoltate într-un mediu relativ uscat de praf. Astfel, cercetătorii au descoperit că spațiile interioare care sunt expuse la lumina soarelui conțin mai puține bacterii decât cele care stau în întuneric.

Autorii consideră că lucrările ulterioare pe aceeași temă ar putea ajuta la proiectarea unui design de case, locuri de muncă și spitale mai sigure.

„Rezultatele noastre indică faptul că praful expus la lumina soarelui conține mai puține bacterii„, au declarat autorii. Pentru a experimenta comunități bacteriene din lumea reală, cercetătorii au colectat probe de praf din toate camerele a șapte case din Oregon.

Probele au fost amestecate și un strat subțire a fost plasat pe vase Petri, în nouă containere dreptunghiulare identice, proiectate ca versiuni în miniatură a unei camere de zi obișnuite.

Fiecare container avea o fereastră acoperită cu unul dintre cele trei materiale: o sticlă care permitea pătrunderea luminii vizibile și celei aproape infraroșii, dar care bloca majoritatea radiațiilor UVA și UVB, ca majoritatea ferestrelor comerciale; o sticlă care bloca razele vizibile și aproape infraroșii, dar care le permitea pe cele UVA și UVB și o placă de aluminiu opacă.

Temperaturile interne au fost menținute între 18,2 și 22,3 grade Celsius și umiditatea între 23 și 64%, condiții de interior tipice pentru lumea reală. După 90 de zile de expunere la lumină, numărul de bacterii vii a fost semnificativ mai mic în spațiile luminate, decât în cele întunecate. Bacteriile care trăiau în lumină au fost dominate de grupuri care sunt regăsite și în aer liber, spre deosebire de cele aflate în întuneric, care au prezentat doar 25% de specii de exterior.