Desprins din filmele SF, avionul cu motor nuclear poate revoluționa transportul

de: Nicoleta Apostol
28 02. 2018

Planurile unui avion hipersonic ecologic îți dă o idee despre ce va însemna industria transportului în viitor. Nava Magnavem, din latinescul „magna avem”, care înseamnă pasăre mare” va revoluționa această industrie.

Designul HSP Magnavem ilustrează o navă capabilă să atingă o viteză maximă de 1.852 kilometri / oră. Avionul hipersonic ar reduce timpul de călătorie dintre New York și Londra la doar trei ore. Asta înseamnă mai puțin de jumătate din durata zborurilor curente. Mai mult, această aeronavă va produce emisii zero de carbon, datorită reactorului compact de fuziune care îl va alimenta.

Cu mai bine de 50 de ani în urmă, energia nucleară prin fisiune aducea entuziasm pe fețele multora. Oamenii au încercat să o folosească la aproape orice, chiar și pe avioane. În cele din urmă, obstacolele operaționale au împiedicat fisiunea să fie utilizată la scară largă. Fisiunea alimentează astăzi reactoare nucleare, fiind o sursă de energie mai curată și mai sigură.

 

Potrivit designerului Oscar Vinals, aeronava, despre care crede că va revoluționa industria aeronautică, va funcționa în principal pe un reactor compact de fuziune (CFR). Acest reactor i-ar oferi navei Magnavem o cantitate incredibilă de energie electrică, fără costuri pentru mediul înconjurător.

Fuziunea nucleară implică același proces prin care Soarele funcționează. Reactoarele de fuziune vor imita acest proces într-un container magnetic și vor elibera energie din hidrogen într-o manieră controlată, pentru a produce puterea de care avionul se va folosi.

Vinals crede că avionul său ar putea transporta în jur de 500 de pasageri. Datorită tehnologiilor pe care le folosește Magnavem, avionul poate fi reîncărcat extrem de rapid.

Vinals lucrează la desenele modelului de mai bine de un an. Specificațiile și funcțiile aeronavei par desprinde din filmele SF. Avionul are un sistem de curățare a dioxidului de carbon, funcție ce se adaugă la beneficiile ecologice ale ambarcațiunii, un sistem AI care ar optimiza celelalte funcții, în timp ce mecanismele de comandă din plasmă controlează fluxul de aer către aripi.

[readmore]

Cu toate că entuziasmul este mare, o astfel de navă are nevoie de aproximativ 10 – 15 ani până să fie finalizată. Asta pentru că anumite tehnologii se află în „stadiul embrionar”.