Cum arată noua aeronavă NASA care a petrecut aproape doi ani în spațiu

Cum arată noua aeronavă NASA care a petrecut aproape doi ani în spațiu

După aproape doi ani petrecuți pe orbita Pământului, noua aeronavă NASA, ultrasecretul prototip X-37B, a revenit la sol. Aterizarea a avut loc în Florida, la Kennedy Space Center.

700 de zile a stat în spațiu X-37B, timp în care NASA a avut timp să studieze cum se comportă noul său aparat de zbor în condiții orbitale. Misiunea nu a implicat oameni la bordul aeronavei, iar dimensiunile lui X-37B sunt destul de mici, la prima vedere. Cel mai probabil, acesta este doar un prototip mai mic a ceea ce urmează să înlocuiască defunctele Space Shuttles, care au fost retrase în 2011.

x-37b nasa nava spatiala aeronava

Zborul X-37B a debutat în 2015, atunci când a fost lansat pe orbită cu ajutorul unei rachete Atlas V. De-a lungul celor aproape doi ani, NASA a păstrat liniștea în ceea ce privește prototipul său, nedeclarând foarte multe despre misiune. Odată cu aterizarea aeronavei, contul de Twitter al Forțelor Aeriene Americane a dat publicității câteva poze cu aeronava.

Misiunea NASA este de a testa noi echipamente și tehnologii de ghidare, navigare, control, și, cel mai important, de reintrare în atmosferă. Un alt scop al lui X-37B este realizarea de experimente în afara atmosferei, pentru a fi studiate apoi pe Pământ, odată cu întoarcerea aeronavei.

Aceasta a fost a patra misiune de succes a NASA care a implicat X-37B, prima având loc în 2010. Programul a cumulat 2085 de zile pe orbita joasă a Pământului, iar o nouă lansare a prototipului este planificată pentru a doua jumătate a anului 2017, notează Inverse.com

Citește și: