Avioanele cu putere de la Soare: ce țară vrea așa ceva în aer
Avioanele alimentate cu energie solară nu mai sunt o surpriză de câțiva ani, iar acum Marea Britanie dorește o fabrică care să construiască aeronavele și a început deja să lucreze la asta.
Aeronavele fără pilot zboară sus în atmosferă, pentru a evita traficul aerian și vremea nefavorabilă. Cunoscut sub numele de Zephyr, avionul este fabricat de Airbus, care speră să dezvolte aeronava ca pe o platformă de comunicare.
După mai mulți ani de testare, Zephyr va începe producția industriala în Farnborough. Fabrica nou deschisă, Kelleher, are capacitatea de a produce până la 30 de avioane pe an. Inaugurarea sa a fost anunțată la Expoziția Aeriană de la Farnborough din 2018.
Alimentat pe timpul zilei cu energie solară, iar pe timpul nopții cu baterii încărcate tot cu energie solară, Zephyr deține recordul de anduranță pentru sistemele aeriene nepilotate – 336 de ore, 22 de minute și opt secunde.
Cel mai recent model, Zephyr S, zboară în prezent în Arizona, Statele Unite, deoarece Airbus și-a propus ca aeronava să zvoare timp de 30 de zile, pentru a-și bate recordul de 14 zile, înregistrat în 2010.
Bateriile aeronavelor promit o capacitate de zbor de 120 de zile, însă tehnologia nu a fost încă testată. Cu toate acestea, Airbus speră ca anul viitor să demonstreze funcționalitatea acestora.
Aeronava poate să rămână „nemișcată” la o înălțime de peste 21 km pentru o perioadă lungă de timp, iar asta i-a determinat pe cei de la Airbus să exploreze potențialul aeronavei de monitorizare; aceasta ar putea urmări, de exemplu, traficul maritim.
Și alte companii și-au exprimat interesul pentru capacitatea de comunicare a tehnologiei. Recent, Facebook a anulat un proiect similar, numit Aquila, în cadrul căruia își producea propriile drone pentru a oferi internet și a decis să colaboreze cu Airbus.