02 iul. 2018 | 18:25

„Balena” cerului e avionul care transportă alte avioane

ACTUALITATE
„Balena” cerului e avionul care transportă alte avioane

Airbus BelugaXL, supranumit „balena” cerului, este un avion inedit, care are rolul de a transporta părți componente ale altor aeronave. Nu e nou, dar acum a primit o nouă înfățișare mai prietenoasă.

Trăim în epoca în care balenele nu sunt doar în mări și oceane. Airbus BelugaXL este un avion cu o formă distinctă, iar noul design chiar îl face să semene cu o balenă zburătoare. De aceea a și primit denumirea BelugaXL, care face referire la o specie de balene albe.

În lipsa noului facelift, acest Airbus ar fi arătat ca o monstruozitate. Avionul e uriaș, cu fuselaj enorm, e nu poate fi văzut prea des pe aeroporturi.

airbus beluga xl avion balena

În ciuda designului amuzant, acest cargobot aerian de tip A330-200 are un rol cât se poate de serios și de important, pentru că aeronava este folosită pentru a transporta părți componente ale altor avioane. Unde sunt stocate acestea? Ai ghicit! În „fruntea” aceea enormă care pară să lovească cerul.

După ce a fost scos din service, Airbus BelugaXL urmează să facă primul zbor în această vară, iar serviciul cu misiuni periodice îl va începe de anul viitor.

Există mai multe aeronave de acest tip, iar ele au fost utilizate pe parcursul acestui an pentru a distribui o serie de componente pentru alte avioane. Compania care le deține este producătoarea acestor component, dar are și propriile cargoboturi aeriene care le transportă marfa direct la locațiile de asamblare din Toulouse (Franța) și Hamburg (Germania).

În cazul în care te-ai întrebat vreodată cum ajung părțile componente ale unui avion într-o țară unde ele sunt doar asamblate, Airbus BelugaXL e răspunsul. Aeste avioane pot căra și aripile în întregime în acea „cocoașă” și frunte, iar ele nu sunt transportate sub presiune.

airbus beluga xl avion balena

Acest tip de aeronavă a debutat în 1994, de când compania a furnizat cantități impresionante de material și echipament aerian. Dar, în tot acest timp, a avut în dotare doar cinci astfel de avioane, așa că acum, BelugaXL a fost scos din hambar pentru a da o “aripă” de ajutor și are cu ce să se mândrească.

Balena cerului poate transporta părți din alte avioane și în condiții dificile de zbor, iar dacel zâmbet vopsit pe botul său îi dă un plus de optimism.