Cum am putea scăpa de poluarea pungilor de plastic
Lumea folosește mult prea mult plastic pentru binele planetei, iar asta nu este o noutate. Mare parte din plastic ajunge în oceane, unde ajunge să se descompună abia după sute și sute de ani.
Autoritățile țărilor din toată lumea încearcă să introducă măsuri prin care să limiteze consumul de plastic al oamenilor. În Australia, aceste măsuri au dus la o reducere de 80% a consumului de plastic în numai trei luni. În ce au constat măsurile? În interzicerea folosirii de pungi de plastic în două dintre cele mai mari lanțuri de supermarket-uri din țară.
Inițial, când cele două lanțuri au anunțat schimbarea, publicul nu a primit-o cu brațele deschise. Cu toate astea, la câteva luni după, interzicerea pungilor de plastic s-a dovedit a fi o idee excelentă. Conform National Retail Association din Australia, s-a evitat consumul a peste 1,5 miliarde de pungi.
Uniunea Europeană a decis în octombrie să interzică pungile de plastic până în 2021, deși încă există state membre care nu au adoptat vreo lege în acest sens. Cele două lanțuri de supermarket-uri din Australia arată însă cât de mari pot fi beneficiile aduse de schimbări aparent mici.
„Oricine livrează bunuri într-un ambalaj trebuie să își asume responsabilitatea pentru ambalajul folosit”, a zis purtătorul de cuvânt de la National Retail Association, David Stout. „Cred că va fi mult mai multă presiune asupra noastră, a tuturor, să fim mai conștienți de ceea ce consumăm”.
În România, interzicerea pungilor de plastic este în curs de efectuare. De la 1 iulia 2018 s-a început introducerea pe piață a materialelor reciclabile. De la 1 ianuarie 2019, aceste materiale devin obligatorii, iar pungile de plastic cu mâner vor fi interzise în mod oficial. Tot atunci va fi interzisă comercializarea acestor pungi cu mâner. Cele fără mâner vor putea însă să fie în continuare introduse sau comercializate pe piața din România.