De când vor fi interzise definitiv pungile de plastic în România

De când vor fi interzise definitiv pungile de plastic în România

După ce în urmă cu câteva luni Comisia Europeană a anunțat că pungile de plastic vor fi interzise la nivel european, România a stabilit de când legea va intra în vigoare și în țară.

Pungile de plastic au devenit dușmanul planetei. Mă rog, de câteva decenii s-a aflat asta, însă anul acesta lucrurile au devenit serioase. Bucură-te cât mai poți, pentru că expresia „Știi că ești român dacă ai acasă o pungă cu pungi” va deveni de domeniul trecutului, începând cu 1 ianuarie 2019.

În vară acestui an vor începe demersurile în acest sens. Astfel, de la 1 iulie 2018 se va începe introducerea pe piață a materialelor reciclabile, iar de la 1 ianuarie 2019 acestea devin obligatorii. Pungile de plastic subțire sau foarte subțire cu mâner vor fi oficial interzise.

Chiar și așa, vei mai găsi pe piață pungi, chiar de plastic. Condiția este, însă, să fie reutilizabile.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 15 martie, fiind votat de plenul Camerei Deputaților cu 255 de voturi „pentru”. Tot ei au decis ca, de la începutul lui iulie, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic să fie interzisă.

Totodată, de la 1 ianuarie 2019, este interzisă comercializarea pungilor din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. În schimb, pungile de plastic fără mâner nu sunt interzise comercializării sau introducerii pe piața din România.

Decizia vine ca urmare a primei strategii a Comisiei Europene (CE) privind materialele plastice la nivel european. Astfel, toate ambalajele din plastic de pe piața europeană vor fi reciclate până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi semnificativ redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

În plus, așteaptă-te și la campanii de informare și educare a publicului privind sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.  Începând cu 27 mai, Ministerul Mediului va trimite date și rapoarte Comisiei Europene cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire.

Citește și:
Sursa: Profit.ro