Țara care ar putea elimina cancerul de col uterin în 20 de ani

de: Andreea Cuzub
04 10. 2018

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer întâlnit la femei, cu circa 570.000 de cazuri noi înregistrate în 2018, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cancerul de col uterin ar putea fi eliminat în Australia, în următoarele două decenii, datorită unui program guvernamental de vaccinare a copiilor împotriva virusului papiloma uman.

Studiul publicat în jurnalul „The Lancet Public Health” a constatat că până în 2028, mai puțin de patru femei din 100.000 ar putea fi diagnosticate anual cu cancer de col uterin în Australia. Acest lucru ar face ca boala să nu mai fie o problemă de sănătate publică. Și până în 2066, spun cercetătorii, mai puțin de o femeie pe an ar putea primi acest diagnostic.

„Australia este pe cale să devină prima țară care să elimine cancerul de col uterin” a declarat  Karen Canfell, epidemiolog al cancerului și director al Cancer Research la Cancer Council NSW. Tot acesta a menționat că acest lucru este un model demn de urmat de alte țări.

Sistemul național de sănătate din Australia a introdus pentru prima dată programul de vaccinare în 2007, ca o metodă gratuită pentru adolescente. În 2013, programul a fost extins la băieți, care pot purta și transmite virusul, și pot dezvolta alte forme de cancer.

Potrivit Consiliului pentru Cancer din Australia, vaccinarea a dus la o reducere de 77% a tipurilor de HPV care sunt cele mai des responsabile pentru cancerul de col uterin. În prezent, Australia are una dintre cele mai scăzute rate de incidență și mortalitate a cancerului de col uterin din lume.

Cercetătorii au atribuit acest declin rapid al bolii combinației dintre acțiunea guvernamentală – care a implementat programul de vaccinare în școli la nivel național – și programele de screening pentru femeile în vârstă.