16 sept. 2018 | 16:23

Cum a apărut, de fapt, cancerul și cât de veche e boala asta

ACTUALITATE
Cum a apărut, de fapt, cancerul și cât de veche e boala asta
INSTITUTO DOS MUSEUS E DA CONSERVAÇÃO, I.P., LISBON; (CT, INSET) LMP / IMI - IMAGENS MÉDICAS INTEGRADAS, LISBON

După bolile cardiovasculare, cancerul este a doua cauză principală a morții în lume. În SUA, jumătate din bărbați și o treime din femei ajung să dezvolte cel puțin o formă de cancer pe parcursul vieții, conform unui studiu.

Cancerul are multe forme, dar toate apar atunci când celulele dintr-o anumită parte a corpului uman ajung să se dezvolte incontrolabil. Astăzi, milioane de oameni reușesc să trăiască, în pofida diagnosticării cu cancer, mulțumită identificării precoce a bolii și începerii tratamentului din timp.

Când a început totul? Se pare că oamenii și alte animale au suferit de cancer de multă vreme. Cumva, nu este o surpriză că cele mai timpurii dovezi ale cancerului se regăsesc în tumorile de oase fosilizate, în mumiile din Egiptul antic și în manuscrisele antice. În mumii s-au regăsit semne de osteosarcom, un tip de cancer osos.

Totuși, cea mai veche descriere a cancerului – deși pe atunci nu se folosea cuvântul „cancer” – a fost găsită în Egipt și este datată 3.000 î. Hr. În papirusul Edwin Smith se regăsesc descrieri pentru 8 cazuri de tumori și ulcere ale sânului care fuseseră scoase prin cauterizare cu un instrument special. În descriere se specifică clar: „Nu există tratament„.

Cuvântul „cancer” ar fi fost inventat de fizicianul grec Hipocrate, părintele medicinei. Acesta folosea termenii „carcinos” și „carcinoma” pentru a descrie tumorile ulceroase și non-ulceroase. Aceste cuvinte se refereau la crabi și, cel mai probabil, au fost atribuite bolii din cauza felulului în care cancerul se răspândea, luând forma unui crab.

Ceva mai târziu, fizicianul roman Celsus a tradus termenul în „cancer”, iar fizicianul grec Galen a introdus termenul „oncos” pentru a descrie tumorile.

Deși analogia dintre crabi și tumori este în continuare folosită în zilele noastre pentru a descrie tumorile maligne, termenul găsit de Galen a oferit un nume specialiștilor care se luptă cu cancerul – oncologi.