Testul care detectează autismul are o precizie impresionantă

de: Andreea Cuzub
21 06. 2018

Oamenii de știință se chinuie de ani buni să dezvolte un test care să detecteze autismul. După îndelungate cercetări, eforturile acestora au ajuns să fie răsplătite.

La un an după ce cercetătorii și-au publicat lucrările cu privire la un test fiziologic pentru autism, un studiu ulterior confirmă succesul acestuia. Testul reduce vârsta la care copiii pot să primească un astfel de diagnostic, ceea ce duce la administrarea timpurie a tratamentelor.

Testul de sânge folosește un algoritm pentru a prezice dacă copiii suferă de o tulburare din spectrul autismului (ASD). Rezultatele au fost publicate în jurnalul „Bioengineering & Translational Medicine”.

Autorul principal al studiului, Juergen Hahn, de la Institutul politehnic Rensselaer spune că testul poate prezice cu o acuratețe de 80% dacă copiii suferă de o formă a bolii.

În loc să caute un singur indicator al ASD, Hahn a utilizat mai multe date pentru a căuta modele în metaboliții relevanți. Studiul care a avut succes în 2017 a analizat date de la un grup de 149 de persoane, dintre care aproape jumătate fuseseră diagnosticate anterior cu autism.

Astfel, cercetătorii au obținut date despre 24 de metaboliți relevanți. Mai târziu, acestea au fost utilizate pentru a genera un algoritm.

În studiul de față, Hahn și echipa sa au căutat seturi de date deja existente, care includ 22 din metaboliții analizați anterior. Algoritmul de predicție a fost aplicat unui grup de 154 de copii, iar rezultatele au avut o precizie de 88%. Per total, al doilea studiu validează rezultatele inițiale și oferă informații despre perspectivele diferite de abordare.

„Cel mai semnificativ rezultat este gradul înalt de precizie pe care îl putem obține folosind datele adunate de-a lungul timpului”, a declarat autorul principal al studiului. Echipa de cercetători dorește să folosească mai departe această abordare, atât pentru studiile clinice, cât și pentru un viitor test care să fie disponibil la scară largă.