Testul de sânge care ar putea detecta din timp autismul

Testul de sânge care ar putea detecta din timp autismul

În ultima perioadă, cercetătorii își concentrează din ce în ce mai mult energia spre dezvoltarea unor teste de sânge care să depisteze o varietate de boli și afecțiuni.

Câțiva oameni de știință britanici și italieni se apropie de dezvoltarea unui test de sânge și urină care ar putea depista din timp autismul. Noul procedeu ar putea duce la diagnosticarea stării, dar ar putea ajuta și la dezvoltarea de tratamente, spun cercetătorii. Testele caută daune ale anumitor proteine, care, s-ar părea, sunt mai mari la copiii cu tulburări ale spectrului autist.

Echipa, formată din cercetători de la Universitatea din Warwick și de la Universitatea din Bologna, a testat 38 de copii cu autism și 31 fără tulburări ale spectrului. Aceștia au avut vârsta cuprinsă între cinci și 12 ani.

Cercetătorii au căutat diferențele din probele de sânge și urină dintre cele două grupuri. Atunci când au analizat plasma din sânge, copiii cu autism au avut proteinele mult mai deteriorate.

„Am constatat că numărul proteinelor deteriorate poate fi o cauză pentru dezvoltarea autismului”, spune Paul Thornalley, profesor la Universitatea din Warwick, cel care a condus studiul.

Chiar și așa, oamenii de știință avertizează că testele sunt departe de a fi supuse testării clinice. Pentru asta e nevoie de mult mai multe studii. Cercetarea a fost efectuată pe un număr mic de voluntari, iar rezultatele nu pot fi generalizate.

Autismul este o tulburare care afectează, în principal, interacțiunea socială. Astfel, copiii  mai ales, dezvoltă un spectru larg de probleme comportamentale, inclusiv hiperactivitate, anxietate sau tulburări de vorbire.

Studiile anterioare au constat că 30% din cazuri au cauze genetice. Restul de 70% sunt cauzate de o combinație de factori de mediu, mutații și genetică.

În prezent, dacă un copil este suspectat de autism, medicii efectuează o serie de teste comportamentale. Acestea necesită timp și nu pot oferi un diagnostic precis. Un test biologic, ca cel de sânge, ar oferi un diagnostic rapid și mult mai eficient.

Sursa: CNN
Etichete: