Bebelușii care seamănă cu tații lor au un beneficiu în plus

de: Nicoleta Apostol
09 03. 2018

Asemănarea dintre tată și bebeluș aduce multe beneficii. Deși sună puțin probabil, în spatele acestui studiu există o știință exactă, bazată pe un eșantion mare de familii. Astfel, în unele cazuri, copii care seamănă cu tații lor sunt mai sănătoși în momentul în care împlinesc un an.

În timp ce forma feței tale nu afectează în mod normal cât de sănătos ești, cercetătorii sugerează că o asemănare apropiată între bebeluș și tatăl acestuia îl încurajează pe cel din urmă să petreacă mai mult timp cu copilul lor.

Echipa din spatele studiului sugerează că trebuie depuse mai multe eforturi în creșterea copiilor. În primul rând, părinții trebuie să petreacă foarte mult timp cu ei. Studiul se raportează mai mult la familiile divorțate, în care mama și tatăl nu locuiesc împreună.

„Părinții joacă un rol important în creșterea copilului lor, iar asta se vede în sănătatea bebelușului”, spune Solomon Polachek, unul dintre cercetătorii studiului.

Studiul s-a axat exclusiv pe familiile cu părinți care nu au fost căsătoriți niciodată și care nu locuiesc împreună. 456 de astfel de familii au luat parte la cercetarea Fragile Families and Child Wellbeing (FFCW).

Cercetătorii cred că în unele dintre aceste cazuri, o asemănarea între tată și bebeluș i-a ajutat pe primii să aibă o confirmare că este copilul lor. Astfel, e mult mai probabil să investească mai mult timp în relația și creșterea acestuia.

Per ansamblu, tații au petrecut, în medie, 2.5 zile pe lună mai mult cu copiii lor atunci când a existat o asemănare între ei, decât atunci când aceasta nu a fost vizibilă. Sănătatea copiilor la vârsta de 1 ani a fost evaluată utilizând mai mulți factori, inclusiv durata șederii în spital, numărul de vizite la medic și numărul de atacuri de astm de la naștere.

În timp ce aceste măsurători nu sunt perfecte, luate împreună există o tendință, statistic vorbind, care confirmă atașarea taților de copii. În plus, există multe alte studii anterioare care susțin aceleași idei. Ele au arătat că dezvoltarea copilului se poate îmbunătății atunci când ambii părinți se implică și că o asemănarea familială încurajează tații să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Cercetătorii recunosc că este dificil să se generalizeze astfel de situații. Scopul lor și a cercetării este să sublinieze importanța tatălui în creșterea și sănătatea bebelușului.