Prima aplicație din România care te învață limbajul semnelor

de: Nicoleta Apostol
21 03. 2018

Prima aplicație din România care te învață limbajul mimico-gestual ar putea fi mai benefică decât ai crede. E gratuită, o găsești deja în Google Play și App Store și o poți folosi chiar dacă nu suferi de deficiențe de auz.

Aplicația care te învață să vorbești limbajul semnelor a fost dezvoltată în urma unui parteneriat între Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) și Fundația Orange. Aplicația dlmgLsr este destinată persoanelor care suferă de deficiențe de auz, dar și celor care vor să învețe o altfel de comunicare.

În România există 23.000 de adulți și 2.000 de copii care suferă de deficiențe de auz. Aplicația s-ar dovedi a fi benefică pentru aceștia – mai ales pentru copii – dar și pentru cei care vor să învețe limbajul semnelor sau să-și îmbunătățească vocabularul mimico-gestual.

Există deja două site-uri – dlmg.ro și ailg.ro –  care descriu 6.000 de semne și expresii video, dar și o colecție de povești interpretate în limba semnelor. Aplicația dlmgLsr este o continuare a inițiativei, în parteneriat cu Fundația Orange. Este mai practică, ușor de folosit și se poate dovedi mai eficientă.

Aplicația pentru învățarea limbajului mimico-gestual a fost deja testată în zece instituții și școli din țară. Ea ajută familiile în care un membru suferă de deficiențe de auz, prietenii acestora, dar și cadrele didactice din instituțiile speciale.

Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual a fost fondată în 2018, ca urmare a inițiativei unui grup de persoane surde. Scopul asociației este de a asigura șanse egale pentru persoanele cu deficiențe de auz.

În urmă cu câteva zile, parlamentarii au propus un proiect de lege care vizează modificarea legii audiovizualului, astfel încât conținul TV să fie accesibil persoanelor cu deficiențe de auz.  Astfel, dacă proiectul va trece de Camera Deputaților, televiziunile, naționale și locale, vor avea subtitrare în limba română pe filme, seriale sau documentare românești.