O clonă malițioasă de VLC Player a fost eliminată din Google Play

O clonă malițioasă de VLC Player a fost eliminată din Google Play

VLC Player este una dintre aplicațiile cele mai populare pentru redarea unui număr mare de formate multimedia, dar există și clone malițioase ale programului.

Întregul concept din spatele aplicațiilor open-source ține de partajarea lor cu ușurință, facilitarea amplificării funcționalității de către dezvoltatori pasioanți și utilizarea unor secțiuni din respectivele programe în alte proiecte interesante. Din păcate, acest mecanism nu este înțeles de toată lumea și, din acest motiv, ajungem să vedem vedem aplicații malițioase construite pe spatele unor programe renumite.

În cazul de față este vorba de VLC Player, una dintre cele mai populare aplicații pentru redarea de conținut multimedia pe orice platformă sau dispozitiv. Încă de la prima versiune a fost open-source și oricine a avut acces la codul sursă din spate. Pornind de la această premisă, un dezvoltator dornic de îmbogățire rapidă a creat 321 Media Player utilizând aproape exclusiv linii de cod din VLC. În procesul de rebranding de la VLC la 321 Media Player a integrat o cantitate semnificativă de reclame în interior, pentru a monetiza întreaga transformare.

În mod surprinzător, după lungi proteste pe marginea subiectului din partea oficialilor VideoLAN, clona malițioasă a fost în sfârșit eliminată din Google Play Store.  ”Versiunea de Android a VLC este creată sub licență GPLv3, ce ne obligă ca tot ce există în interiorul aplicației să fie open source, iar sursa să fie disponibilă. O aplicație clonată ce schimbă câteva lucruri reprezintă un lucru interesant, deoarece s-ar putea să ofere ceva în plus comunității. Aplicația de aici însă, este doar un parazit și cred că este inutilă și periculoasă.” Comentând pe Reddit despre eveniment, președintele VideoLAN, Jean-Baptiste Kempf și-a exprima regretul vizavi de situația neplăcută.

În trecut, același președinte VideoLAN a dezvăluit că a refuzat de-a lungul timpului zeci de milioane de euro pe care i-ar fi putut obține din reclame integrate în VLC, dar la mijloc se află o chestiune de principiu. VLC Player va fi gratuit întotdeauna și nu va avea reclame.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: