Cum ar mai putea fi folosite antibioticele contra bacteriilor rezistente

de: Andreea Cuzub
09 07. 2018
Monitorul de Cluj

Eficacitatea antibioticelor se poate modifica prin combinarea acestora cu alte antibiotice, medicamente sau chiar aditivi alimentari.

Potrivit cercetătorilor EMBL, în funcție de speciile de bacterii, unele combinații împiedică antibioticele să funcționeze la potențial maxim, în timp ce altele încep să dezvolte o rezistență la antibiotice.

În prima cercetare de acest gen, realizată la scară mare, oamenii de știință au găsit aproape 3000 de combinații de medicamente, pe trei bacterii cauzatoare de boli. Studiul a fost condus de liderul grupului EMBL Nassos Typas și a fost publicat în jurnalul „Nature”.

Utilizarea excesivă și incorectă a antibioticelor a dus la o răspândire a rezistenței la antibiotice pe scară largă. Anumite combinații specifice de medicamente pot ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene, care s-au dovedit a fi rezistente la mai multe tratamente.

Însă acestea nu au fost explorate și sunt rareori utilizate în clinici. De aceea, în lucrarea de față, oamenii de știință au studiat efectul pe care îl au antibioticele combinate cu alte antibiotice, medicamente și aditivi alimentari.

În timp ce multe dintre combinațiile investigate au diminuat efectul antibioticelor, au existat peste 500 de combinații care au reușit să le îmbunătățească eficacitatea. O parte din combinațiile pozitive au fost testate și pe bacterii rezistente la tratament și, de asemenea, cercetătorii au constatat că au îmbunătățit efectul antibioticelor.

Atunci când vanilina – compusul care îi dă vaniliei gustul său distinctiv – a fost asociată cu un antibiotic numit spectinomicină, a ajutat antibioticul să pătrundă în celulele bacteriene și să inhibe creșterea lor.

Spectinomicina a fost dezvoltată la începutul anilor 60′ pentru tratarea gonoreei, dar este rar utilizată în prezent, datorită rezistenței bacteriene dezvoltate împotriva acesteia. Cu toate acestea, în combinație cu vanilina, spectinomicina ar putea să devină din nou relevantă.

Ana Rita Brochado, unul dintre cercetători, a declarat că din toate combinațiile testate, cea de mai sus a fost una dintre cele mai promițătoare și eficiente sinergii. Astfel de combinații ar putea ajuta la combaterea războiului împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.