De ce e o idee foarte proastă să-ți scoți amigdalele

de: Andreea Cuzub
01 07. 2018
Exquis.ro

Timp de decenii, milioane de copii din toate națiunile dezvoltate ale lumii au suferit o intervenție chirurgicală pentru a-și îndepărta amigdalele sau polipii nazali.

Amigdalele sunt structuri care conțin țesut limfatic. La nivelul lor se formează anticorpi, cu ajutorul cărora organismul se apără împotriva infecțiilor. În cele mai multe cazuri, acestea se inflamează în primii ani de viață și favorizează durerile persistente de gât și infecțiile urechilor.

Comunitatea medicală a crezut pentru mult timp că absența lor nu are un impact semnificativ asupra sănătății adulților și din această cauză mulți doctori au ales să opereze de mici copiii.

Dar un studiu publicat în  „JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery” sugerează că practica ar putea expune copiii la și mai multe riscuri, pe viitor.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Melbourne. Echipa condusă de Dr. Sean Byars a examinat dosare medicale dintr-un set de date masive. Acestea proveneau de la aproximativ 1,2 milioane de persoane a căror sănătate a fost urmărită din momentul nașterii și până la zece ani.

Cercetătorii au comparat datele persoanelor care au suferit operații de înlăturare a amigdalelor sau a polipilor, înainte de vârsta de nouă ani. Rezultatele arată că cei care au avut amigdalele înlăturate au fost de trei ori mai predispuși să dezvolte alergii sau infecții respiratorii, inclusiv astm și pneumonie.

Și cei care au avut polipii scoși au prezentat o rată de două ori mai mare a acestor boli, precum și a bolii pulmonar obstructiv cronice. În plus, rezultatele arată că inflamarea cronică a urechilor și sinusurilor – simptome pentru care se scot amigdalele și polipii- se întorc la scurt timp după operație.

Având în vedere aceste rezultate, Dr. Byars susține că intervențiile chirurgicale ar trebui evitate. „În cazul în care nu există alternative, medicii ar trebui să amâne operația cât mai mult timp, pentru a permite sistemului imunitar să se dezvolte în continuare”, mai spun cercetătorii.