ZTE acceptă o amendă imensă ca să se salveze. Urmează Huawei?

de: Alexandru Puiu
08 06. 2018

Chinezii de la ZTE au fost nevoiți să-și întrerupă activitatea din cauza unui embargo impus de autoritățile americane. Pentru suma potrivită, situația se pare că s-a remediat.

La finele lunii aprilie, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a interzis tuturor companiilor care activează pe teritoriul SUA să mai colaboreze cu ZTE. Respectivul gest era menit să penalizeze compania chinezească pentru că a încălcat un tratat semnat în urmă cu câțiva ani prin care se angaja să nu livreze tehnologie americană statului Iran.

La scurt timp după ce au intrat în vigoare penalitățile din partea americanilor, ZTE a întrerupt o mare parte din activitatea companiei. Problema majoră a fost cauzată de faptul că nu mai putea să importe procesoare de la Qualcomm pentru smartphone-urile din portofoliu.

Destinul ZTE a fost subiectul unor discuții îndelungate între autoritățile chineze și instituția președenției americane. Până și Donald Trump a postat pe Twitter pe marginea subiectului. Deși s-a crezut pentru mult timp că nu se va găsi o soluție la această problemă și ZTE va ajunge pe butuci, se pare că gigantul chinez va reuși în final să supraviețuiască.

Departamentul de Comerț al Statelor Unite a publicat un comunicat pe marginea subiectului în care detaliază condițiile în care ZTE va putea să-și reia parteneriatele cu companiile americane. În primul rând, va fi vorba de achitarea unei amenzi de un miliard de dolari. Pentru următorii zece ani, o comisie americană își va muta domiciliul la sediul ZTE din China pentru a monitoriza respectarea condițiilor impuse chinezilor și pentru a preveni alte încălcări de embargo.

Tot ca o parte a înțelegerii semnate cu Statele Unite, compania chineză s-a angajat că își va schimba în următoarele 30 de zile tot cabinetul de directori, inclusiv managerul general. Dacă ZTE mai face vreo greșeală și nu respectă termenii noii înțelegeri, va suferi o interdicție de 10 ani pentru orice colaborare cu o companie americană.

Huawei a fost, de asemenea, în aproximativ aceeași situație. Urmează să vedem cum va fi soluționat cazul și pentru această companie chineză.