Țigările electronice au distrus sănătatea unei fete în doar trei săptămâni

de: Bianca Prangate
18 05. 2018
Carilion Clinic

O adolescentă în vârstă de 18 ani a fost internată la spital după ce a intrat în stop cardio-respirator în urma vapatului.

Tânăra din Pennsylvania s-ar fi apucat de vapat de trei săptămâni. Doctorii care au tratat-o au spus că stopul cardio-respirator a fost cauzat de acest lucru. De vină ar fi fost o reacție alergică la chimicalele din vaporii pe care îi inhala.

Fata a mers la spital după ce a prezentat mai multe simptome, printre care tuse, respirație greoaie și durere în zona plămânilor. Istoricul ei medical include un caz ușor de astm și o alergie la nucile braziliene. Doctorii sunt de părere că niciunul din aceste lucruri nu ar fi fost de vină pentru stopul cardio-respirator.

Când a ajuns la spital, nu îi curgea nasul, nu avea febră, iar semnalmentele cardiace erau normale. Doctorii au internat-o la terapie intensivă și i-au administrat antibiotice. La puțin timp, ea a intrat în stop cardio-respirator și a fost intubată. Problema a fost atât de gravă, încât doctorii au fost nevoiți să îi insereze prin piept două tuburi către plămâni, pentru a elimina lichidul care se acumula rapid.

„[Fata] era incapabilă să obțină suficient oxigen din plămâni în sânge și a avut nevoie de un ventilator mecanic pentru a respira în locul ei, până plămânii ei s-au refăcut”, a explicat Daniel Weiner, unul din doctorii care au avut grijă de tânără, conform CNN.

Cazul este primul de acest gen. Vapatul presupune încălzirea unui lichid aromat, care uneori conține nicotină, și inhalarea vaporilor rezultați. A fost promovat drept o alternativă mai sănătoasă la fumat și chiar o metodă care ajută în procesul de a te lăsa de fumat. Problema este că încă nu se știu efectele pe termen lung ale vapatului și cât de sigură este practica.

Studiile cu privire la riscurile vapatului sunt puține, dar există. Cercetătorii de la University of Rochester Medical Centre din SUA au descoperit că inhalarea vaporilor aromați poate compromite sistemul imunitar. Cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health au descoperit, la rândul lor, că vaporii țigărilor electronice conțin cantități toxice de crom, nichel și plumb.

Deși este un caz singular, este suficient pentru a arăta cât de puține știm de fapt despre riscurile vapatului.