Cum a reușit un om să trăiască cinci zile cu un os de pui în plămâni

Cum a reușit un om să trăiască cinci zile cu un os de pui în plămâni

Un australian în vârstă de 78 de ani a înghițit un os de pui, care i-a ajuns în plămâni și a rămas acolo vreme de cinci zile înainte de a fi descoperit.

După ce s-a înecat prima oară cu osul de pui, bărbatul a mers la urgențe. I-a anunțat pe doctori că simte că are ceva blocat în gât, însă la o radiografie a gâtului și pieptului totul părea curat. Doctorii au presupus că osul s-a deplasat și că totul este bine, așa că l-au trimis pe bărbat acasă.

Cinci zile mai târziu, australianul s-a întors la secția de urgențe. Începuse să aibă febră, avea respirația întretăiată, iar când inhala se auzea un fluierat ascuțit. De data aceasta, doctorii au făcut o scanare de tip CT. Aceasta a dezvăluit că bărbatul avea o vertebră de pui blocată în bronhia primară dreaptă, adică în pasajul de aer care se desprinde din trahee în plămân. Osul a făcut ca o zonă din plămânul drept al omului să nu se umfle așa cum ar fi trebuit.

Bărbatului i s-a făcut o bronhoscopie. Această procedură implică inserarea unui tub lung și flexibil, cu o cameră atașată, în plămân. Pacientul s-a recuperat bine, iar după trei zile a fost externat.

Totuși, rămâne întrebarea – cum a putut un os de pui să rămână nedescoperit vreme de cinci zile? Aparent, când un adult inhalează un corp străin, diagnosticul poate dura săptămâni, luni, sau chiar ani. Când un obiect suficient de mic este inhalat și nu blochează complet căile respiratorii, simptomele care apar nu sunt atât de severe, iar în radiografii 80% din obiectele inhalate nici nu sunt vizibile. Diagnosticul târziu poate duce la complicații, printre care pneumonia și inflamație, conform lui Dr. Robert Glatter, medic de urgență la Lenox Hill Hospital în New York City.

În 2013, un raport din Canada a arătat că o femeie a trăit 22 de ani cu un fragment de os blocat în bronhii. Pare și este mult, dar se poate mai rău. În 2017, un bărbat de 47 de ani din Anglia a descoperit că avea un micuț con de circulație de jucărie blocat în căile respiratorii, în urma unui incident prin care trecuse la șapte ani.

Dacă povestea aceasta nu te face să fii mai atent când mesteci și înghiți, nimic nu o va face.

Citește și:
Sursa: Live Science
Etichete: