De ce 11 septembrie o să intre în istorie ca ziua când lumea s-a schimbat

de: Bianca Prangate
11 09. 2018

Au trecut 17 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Avioanele au lovit turnurile business ale Americii, dar, mai mult, au transmis un mesaj global de nesiguranță.

Cu 17 ani în urmă, teroriștii au încercat să preia controlul asupra a patru avioane comerciale americane, pentru a le prăbuși în ținte pre-stabilite. Trei dintre atacuri au reușit, al patrulea însă nu. Responsabilii au fost teroriștii din grupul al-Qaeda.

La ora 08:46, cinci teroriști au prăbușit intenționat avionul American Airlines Flight 11 în fațada nordică a Turnului Nordic din Turnurile Gemene, iar la 09:03, avionul United Airlines Flight 175 a fost prăbușit în Turnul Sudic de alți cinci teroriști. La 09:37, un alt grup de cinci membri al-Qaeda au prăbușit avionul American Airlines Flight 77 în Pentagon.

Al patrulea avion, United Airlines Flight 93, s-a prăbușit în apropiere de Shanksville, Pennsylvania, la 10:03, după ce pasagerii s-au luptat cu cei patru teroriști de la bord.

Înregistrările din cabina piloților au dezvăluit că echipajul și pasagerii au căutat să preia controlul, odată ce au aflat de atacurile precedente prin telefon. Când a devenit evident că pasagerii aveau să preia controlul, teroriștii au întors avionul și l-au prăbușit în câmp.

Până atunci, deturnările avioanelor funcționau cam așa: unul sau mai mulți teroriști anunțau că deturnează zborul, își anunțau cerințele, aterizau avionul și îi țineau pe pasageri ostatici până când primeau ce doreau.

Tocmai din acest motiv, oamenii din primele trei zboruri nu și-au imaginat că atât ei, cât și alte câteva mii, vor muri. Pasagerii din ultimul zbor au avut norocul de a afla prin telefon de tipul atacurilor și au încercat din toate puterile să se salveze pe ei, dar și pe cei care ar fi putut fi victime colaterale. Din păcate, pe ei nu s-au putut salva, dar au rămas în istorie drept „zborul care a ripostat”.

Conform statisticilor oferite de Evening Standard, în urma atacurilor au murit 2.977 de oameni (din care trei români la New York), din care doar 1.642 au fost identificați, iar 1.616 au primit certificat de deces fără să le fie găsite trupurile, la cererea familiilor.

Vârstele victimelor variau între 2 și 85 ani, iar 70-80% erau bărbați. În acea zi, și-au pierdut viața oameni din 115 țări. În total s-au adunat 3,1 milioane de ore de muncă pentru a curăța cele 1,8 milioane tone de deșeuri. Atacurile i-au costat pe teroriști 500.000 de dolari, iar pe americani 60 de miliarde.

Ulterior, sindromul șocului post-traumatic a crescut cu 200% în rândul locuitorilor din New York.