Cum îi păcălește YouTube pe copii să se uite la clipuri violente

de: Bianca Prangate
23 10. 2017

Internetul fură, mai devreme sau mai târziu, inocența oricărui copil care se aventurează să îi navigheze apele tulburi. Procesul este grăbit însă în cazul YouTube, prin alterarea algoritmilor săi.

Pe YouTube apar și clipuri ciudate, și violente destinate copiilor. Mai mult, ele apar și în aplicația YouTube Kids lansată în 2015. Un asemenea video este cel de mai jos, care a strâns peste cinci milioane de vizualizări de când a fost încărcat pe 24 septembrie. În el personaje precum Elsa și Spider-Man, alături de clonele lor în variante mai mici, omoară rău-făcători pentru că aceștia din urmă le-au furat armele. Videoul îmbină episoade violente cu unele vesele, în care copiii sunt îndemnați să cânte.

 

Video-ul se numește „Bad Kids & Learn Colors Giant Watermelon Finger Family Song Nursery Rhymes | Learning Video For Kids”. Titlul nu are prea mult sens, însă în ceea ce privește materialele pentru copii este o mină de aur, întrucât folosește termeni de căutare populari. Dacă încarci un clip și îi pui etichetele potrivite, acesta invariabil va ajunge la copii, indiferent de conținutul acestuia. Această scăpare este și mai eficientă în cazul în care canalul tău de YouTube conține alte clipuri pentru copii.

De când a apărut, aplicația YouTube Kids a pus accentul pe siguranța copiilor. Însă videourile sunt filtrate prin intermediul algoritmului și al reacțiilor userilor. Rezultatele care apar în urma căutărilor sunt filtrate doar de algoritm. Astfel, un clip nepotrivit poate fi văzut de milioane de copii înainte să fie raportat. „Videourile marcate cu flag sunt revizuite manual 24/7 și orice clipuri care nu au ce căuta în aplicație sunt șterse în câteva ore”, a spus un purtător de cuvânt de la YouTube. „Pentru părinții care vor o experiență mai restrictivă recomandăm să dezactiveze opțiunea de căutare din aplicație”.

Companiile mari de tehnologie, precum Facebook, Twitter și YouTube, au fost adeseori criticate pentru credința prea mare pe care și-au pus-o în algoritmi și în sistemul de monitorizare a userilor. Audiențele s-au dovedit a fi prea mari pentru un singur algoritm. Ușurința de a accesa internetul vine cu riscuri pe care poate nu vrem să le spunem cu voce tare – cum ar fi că cei mici nu vor fi niciodată feriți complet de materiale nepotrivite. Pentru a minimaliza riscurile, părinții pot fie să dezactiveze opțiunea de căutare, fie să șteargă aplicația și să blocheze YouTube pe dispozitivele folosite de copii.