Liftul inspirat de Willy Wonka te plimbă în orice direcție

de: Claudiu Râpan
22 06. 2017

În Rottweil, un orășel medieval din Germania, este ridicată una dintre cele mai noi și mai moderne clădiri-turn din Europa. Turnul Luminii, așa cum este aceasta numită, are înălțimea de 246 de metri și dispune de 12 puțuri de lift mai mari dezvoltate special pentru testarea ascensoarelor. Clădirea de aproape 49 de milioane de euro a fost proiectată de arhitecții Helmut Jahn și Werner Sobek.

Turnul a fost comandat de firma germană de ascensoare ThyssenKrupp în 2015 iar scopul său este acela de a testa lifturi. Acestea sunt supuse la încercări de viteză și de durabilitate și pot fi chiar și distruse la nevoie prin așa numitele ”crash tests”. În cadrul turnului cu pricina a fost lansată și cea mai nouă invenție a celor de la ThyssenKrupp. Este vorba de un lift propulsat cu ajutorul tehnologiei Maglev și care se poate deplasa atât pe verticală, cât și pe orizontală sau diagonală. El se numește Multi și este primul ascensor din lume care nu este ridicat sau coborât de un cablu.

Tehnologia Maglev care stă la baza lui Multi este folosită și la trenurile japoneze de mare viteză (Bullet Trains) și va fi inclusă și în viitoarele proiecte Hyperloop pentru a propulsa capsulele supersonice. Înălțimea maximă de la care poate fi ridicat un lift convențional este în jur de 500 de metri. Cum zgârie-norii moderni depășesc deseori această altitudine este nevoie de mai multe puțuri de lift pentru a fi deservite toate etajele. Ceea ce ocupă foarte mult spațiu. Tehnologia magnetică rezolvă cel puțin în teorie această problemă, notează Wired.

Creatorii liftului Multi îl descriu pe acesta ca fiind un tren adaptat la nevoile unei clădiri. Este construit să circule în interiorul unui puț fix, de dimensiuni mici. Modul în care acesta funcționează a fost comparat cu traseul unui metrou, adică liftul va opri în stațiile în care vor merge oamenii care îl folosesc.