Un startup are un plan îndrăzneț pentru a readuce morții la viață

de: George Stanciu
06 06. 2017

Un startup este gata să facă primele încercări de a aduce înapoi la viață pacienții aflați în moarte cerebrală.

Bioquark este startup-ul care are de gând să readucă morții la viață, iar proiectul acestora ridică numeroase semne de întrebare, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere etic. Cercetătorii par să aibă destule proiecte ambițioase când vine vorba de oameni, având în vedere că se pregătește și un transplant de cap.

Acum, compania Bioquark vrea să-i readucă la viață pe pacienții aflați în moarte cerebrală, cu ajutorul celulelor stem. Proiectul trebuia să demareze în 2016, însă a fost amânat și ar putea debuta anul acesta, având 20 de pacienți. Aceștia vor fi injectați cu celule stem, acestea fiind izolate de către sângele sau grăsimea pacientului.

Apoi, un amestec de proteine este injectat în măduva spinării, pentru a promova creșterea noilor neuroni. Terapia cu laser și stimularea nervilor sunt efectuate în următoarele 15 zile, pentru a încuraja neuronii să creeze conexiuni.

Fiecare dintre pașii necesari are fundament științific, însă întregul procedeu este extrem de controversat. Ed Cooper a descris cazuri de stimulare electrică a nervului median, indicând că tehnica poate avea un succes limitat în cazul pacienților aflați în comă.

Cu toate acestea, coma și moartea cerebrală sunt foarte diferite, iar procesul propus de Bioquark ridică mai multe întrebări decât oferă răspunsuri. Una dintre probleme o reprezintă acordul pacienților: cum își pot da acordul aceștia, având în vedere că sunt declarați morți și cum poate fi confirmată irefutabil moartea cerebrală?

Există și întrebări legate de posibilul succes al procesului: dacă activitatea cerebrală reapare, care ar fi starea pacientului? În plus, comunitatea științifică se întreabă și dacă există șanse mai bune decât revenirea la viață cu leziuni deosebit de severe ale creierului?

Cu toate că oamenii precum Cooper sau Charles Cox, chirurg pediatru, au dubii foarte mari în privința succesului acestui proces, Cox are și altă părere: ”nu este cel mai nebunesc lucru pe care l-am auzit, dar cred că probabilitatea de succes este aproape zero. Dacă un om este readus la viață astfel, cred că ar fi cu adevărat un miracol.”, scrie sciencealert.com.