18 oct. 2017 | 17:50

Primul transplant de cap, amânat: cât de dificilă e operația

ACTUALITATE
Primul transplant de cap, amânat: cât de dificilă e operația

Știrile cu privire la primul transplant de cap din istorie circulă încă din 2015. A și fost găsit un pacient, doar că acum planul e dat peste cap.

Un doctor pe nume Sergio Canavero a afirmat în 2015 că e posibil să realizezi un transplant de cap și pacientul să trăiască. Primele informații erau că va realiza operația pe un voluntar numit Valery Spiridonov, în decembrie 2017. Operația ar fi trebuit să implice un personal de 150 de medici, tehnicieni și asistente, ajungând la costuri imense de aproximativ 20 de milioane de dolari. Planul s-a schimbat puțin.

Primul pacient ar fi un chinez și operația e amânată pentru începutul anului 2018. Schimbarea vine după ce Spiridonov a refuzat să mai treacă prin așa ceva pe motiv că doctorul nu-i poate promite că va merge din nou. Sau că va trăi, ceea ce e de înțeles. Noul pacient ar fi venit și datorită colaborării lui Canavero cu dr. Xiaoping Ren de la Universitatea Harbin Medical, din China. În trecut, au reușit să efectueze cu succes un transplant de cap pe o maimuță.

Chiar la mijlocul acestui an, Canavero a reușit să facă și un transplant de cap pe șoareci, conform Newsweek. A fost un exercițiu, după cum a spus acesta, pentru a-și demonstra ideea și că e fezabil. Echipa medicală a fost condusă de Xiaoping Ren și a reușit să „experimenteze“ pe 15 cobai a căror coloană vertebrală era distrusă. Nouă dintre ei au fost tratați prin transplant de cap, iar restul au fost ținuți de control.

Cum a început nebunia transplantului de cap

transplant de cap

Când Canavero a pornit valul transplantului de cap, știrea nu a fost luată în seamă, fiind considerată o glumă proastă, mai ales de către alți chirurgi care consideră că acest lucru nu este posibil. Cu toate acestea, Canavero nu s-a dat în lături, iar experimentele continue pe care le realizează pentru a dobândi priceperea necesară realizării unei asemenea sarcini grele ne arată că acesta tratează cu seriozitate problema.

Procedura pe oameni implică înghețarea capului și corpului și secționarea coloanei vertebrale cu ajutorul unei nano-lame din diamant de o foarte bună precizie și care ar costa în jur de 200.000 de dolari. Cea mai mare provocare a procedurii este replicarea miilor de conexiuni neuronale ale măduvei spinării, în timp ce capul este atașat de corpul donatorului. Acești neuroni sunt strânși împreună ca un pumn de spaghete, lucru care complică foarte mult operația.

transplant de cap

 

Într-un studiu realizat anterior, Canavero a descris tehnica de reparare a măduvei spinării pe care a folosit-o pentru a vindeca un câine al cărui organ era afectat destul de rău. Experimentul a implicat secționarea a 90% din măduva spinării. La două săptămâni după tratament, câinele își putea mișca picioarele din spate, iar după trei săptămâni se putea deplasa, putea apuca obiecte și putea să își miște coada.

Deși Canavero a realizat cu succes o serie de teste pe animale, rezultatele nu sunt suficient de concludente pentru ca primul transplant de cap să se înfăptuiască pe oameni și sunt destui cei care se poziționează împotriva unei astfel de proceduri. Tocmai de aceea e interesant cum va fi, dacă chiar ajunge să facă asta pe un om. Oricum, este un demers fără precedent în medicină și unul care ar putea schimba felul în care trăim, dar, mai ales, cum nu murim.