Tarifele de roaming dispar, dar asta nu ne scapă de pericolul suprataxelor

de: George Stanciu
15 06. 2017

Vestea că tarifele de roaming dispar a fost îndelung așteptată de milioane de utilizatori care călătoresc peste granițele propriilor țări și care au nevoie să ia legătura cu prietenii, cu familia sau cu partenerii de afaceri. După ani întregi de tergiversări, am ajuns și la ziua în care aceste taxe încep să dispară, doar că situația e ceva mai delicată.

[related]

Au trecut mai bine de zece ani de când s-a pus pentru prima dată problema tarifelor de roaming din interiorul spațiului european, iar presiunile Comisiei Europene au apărut tocmai pe fondul prețurilor mult prea mari pentru apelurile în străinătate. Am citit și auzit multe povestiri ale celor care s-au trezit cu factura încărcată de tarifele de roaming după ce au călătorit în străinătate și au avut nevoie de telefon. Comisia Europeană chiar atrăgea atenția, în 2005, asupra unor tarife mult prea mari, de până la 12 euro pentru o convorbire de patru minte.

Dacă în cazul apelurilor lucrurile ar putea fi ceva mai simple, traficul de net ne omoară pe toți. Acesta a rămas, în continuare, destul de scump în cadrul planurilor tarifare de roaming; luând în considerare faptul că aplicațiile de pe smartphone-uri sincronizează date în fundal, ba chiar că uneori te poți trezi că aplicațiile încep să-și facă update-uri, poți ajunge să plătești sume ireale când îți vine factura.

[related]

Potoliți-vă, că nu e chiar așa

Ei bine, e 15 iunie, iar tarifele de roaming dispar din Uniunea Europeană și sunt înlocuite de prețuri normale. E situația chiar atât de simplă, însă? Nici pe departe. Există câteva portițe în cadrul legal instituit de Comisia Europeană, prin intermediul cărora operatorii își pot tarifa clienții preferențial. Avem deja un prim exemplu pe piața locală, care vine chiar de la RCS & RDS, companie care promovează intens convorbirile în roaming.

Poate că nu pentru toți a fost destul de evident, însă se pare că RCS & RDS își bazează tarifele standard foarte mici pentru abonamente pe tarifele suplimentare care ajung pe facturile clienților nevoiți să folosească serviciile de roaming. Modul de funcționare e similar cu cel al companiilor de zbor low-cost, unde ai parte de serviciul de bază la un preț ridicol de mic, însă extraopțiunile se plătesc la orice pas. Zbori cu câțiva euro, dar se încadrează bagajul tău în limitele impuse sau le-ai depășit insesizabil? Costul biletelor va deveni un nimic pe lângă celelalte costuri la care nu ești supus în mod automat, dar de care te poți lovi fără să-ți dai seama. Trecem cu vederea problemele de calitate, care se transformă din mersul cu genunchii la piept în apeluri care se deconectează aleator și în conexiuni la internet instabile, având în vedere că acestea s-au diminuat semnificativ de luni bune.

Chiar dacă decizia de eliminare a tarifelor de roaming este pusă în aplicare, asta nu înseamnă că CE nu a lăsat portițe operatorilor. Aceste portițe legislative le permit acestora să discute la nivel național cu organismele de reglementare, ANCOM în cazul de față. Iar asta se întâmplă în cazul RCS & RDS: ajungând în pragul eliminării tarifelor de roaming, compania a înaintat către ANCOM o cerere prin care solicită posibilitatea de suprataxare a clienților care folosesc acest serviciu. Unde ajungem, așadar? De unde am plecat.

”ANCOM a primit și analizează cererea RCS & RDS prin care compania solicită autorizarea aplicării unei suprataxe pe o perioadă de 12 luni pentru serviciile de comunicații utilizate de clienții proprii în roaming în UE/SEE” – Compania nu vede asta ca pe o soluție permanentă, ci ca pe una temporară, până găsește altceva. Altceva ce? Alinierea la tarifele noi de roaming, însoțită de creșterea tarifelor standard pentru abonamente, cu ajutorul cărora Digi și-a creat o bază consistentă de utilizatori.

Așadar, ne putem aștepta ca până la anul pe vremea aceasta să vedem creșteri de prețuri la abonamentele de telefonie mobilă. Nu știu dacă se va întâmpla gradual sau într-un sigur pas, dar e cea mai la îndemână variantă. Există o marjă foarte largă pentru creștere, iar RCS & RDS și-ar putea păstra avantajul competitiv. Rămâne de văzut dacă și reclamele la Belgravistan rămân în picioare. Între timp, pentru că ANCOM nu oferă un răspuns instantaneu, compania a oferit clarificări cu tarifele percepute acum, iar răspunsul întreg apare și într-o postare de pe Softpedia. Planul complet al tarifelor oferite de către companie poate fi consultat aici.

Ce fac ceilalți?

Ceilalți trei operatori din piața românească s-au aliniat rapid la decizia Comisiei Europene de a elimina tarifele de roaming în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European. Tarifele propuse de Orange sunt următoarele: 0,05 euro / minut și 0,02 euro / SMS. Telekom propune tarife de 0,06 euro / minut și 0,024 euro / SMS, iar Vodafone afișează tarife de 0,18 euro euro / minut și 0,05 euro / SMS.

Internetul pe mobil reprezintă problema, momentan, în ceea ce privește roamingul. Ca să nu trecem prin furcile caudine încercând să dezlegăm misterul datelor disponibile, cel mai simplu este să ne orientăm către aplicația creată de ANCOM, cu ajutorul căreia poți afla cât trafic de Internet poți folosi în roaming și pe care o poți accesa AICI. În principiu, poți folosi internetul pe care îl ai deja la abonament, urmând ca apoi să fii taxat în plus pentru datele pe care le folosești. În imaginea de mai jos avem și o schemă mai clară a tarifării pentru Internetul mobil:

Click pentru imagine pentru dimensiunea completă

Așadar, tarifele de roaming dispar și nu prea, având în vedere portițele existente în lege. Firește, și operatorii care apelează la acestea se vor adapta, într-un final, la tarifele impuse de Comisia Europeană, dar va exista întotdeauna un balans. Între timp, ceea ce ar trebui să faceți ar fi să vă asigurați că aveți suficient trafic de date la dispoziție pentru folosirea internetului în afara țării, deoarece despre minute și SMS-uri nu va trebui să vă îngrijorați. Calculatorul de la ANCOM este cea mai bună variantă pe care o aveți la dispoziție, dacă nu vreți să vă dați bătăi de cap încercând să faceți calcule complexe.