Structura frunzelor ar putea sta la baza unor baterii mai performante

de: Ioana Bîrsan
10 04. 2017

Viitoarele baterii ale telefoanelor vor fi mai performante și ar putea fi inspirate de una dintre cele mai comune structuri din natură: nervurile frunzelor.

Au existat o multitudine de descoperiri care promiteau lucrul după care tânjește orice utilizator avid de telefoane mobile- o baterie mai performantă. Însă, dintre acestea, una se remarcă în mod special și este inspirată de una dintre cele mai des întâlnite structuri din natură -nervurile frunzelor.

Urmărind cu atenție aspectul și utilitatea „venelor” de pe corpul unei frunze, cercetătorii au creat un material poros care imită modul rapid în care se răspândesc substanțele nutritive în frunzele plantelor. Echipa s-a folosit de un proces pe bază de evaporare, pentru a aranja nanoparticulele de oxid de zinc în rețele, cu pori de diferite mărimi, și care pot maximiza transferul de materiale, în timp ce minimizează consumul de energie, conform Engadget.

În bateria cu electrozi de litiu, tehnica inspirată de nervurile frunzelor nu doar că a dus la eficientizarea încărcării bateriei, dar a creat baterii mai rezistente, reducând stresul la care erau supuși electrozii. Cu ajutorul noii structuri a acumulatorilor, bateriile vor dispune de o capacitate cu 25% mai mare, se vor încărca mai rapid și vor avea o viață mai lungă.

Deși viitorul sună bine, în cazul acestei invenții avem de a face cu o întrebare presantă: cum se va putea traduce această tehnică într-un produs de sine stătător. În plus, pentru că vorbim despre o producție în masă, chiar dacă oxidul de zinc nu este o raritate și nu este greu de procurat, nu este tocmai ușor să produci aceste rețele de nanoparticule într-un număr mare de exemplare. Din acest motiv, cel mai probabil, creația nu va ieși la lumina zilei prea curând.