Cel mai mare radiotelescop din lume a avut parte de prima sa descoperire

de: Nicoleta Apostol
22 10. 2017

Cel mai mare radiotelescop din lume, situat în China, a avut parte de prima sa descoperire oficială de când a fost inaugurat.

A trecut mai bine de un an de când Five-hundred-meter Aperture Spherical (FAST), de 500 de metri al Chinei, a fost inaugurat, iar acum a făcut prima sa descoperire. Astronomii au folosit miezul gigant pentru a identifica o pereche de pulsari la mii de ani lumină distanță. Stelele, numite PSR J1859-01 și PSR 1931-01, au fost detectate de telescop în august, dar a durat câteva luni, până când telescopul Parkes din Australia să le confirme oficial.

Ambele obiecte sunt stele cu densitate mare și cu câmpuri magnetice puternice. Aceste câmpuri concentrează radiația electromagnetică într-un fascicul care descrie un cerc, asemănător cu un far cosmic. Văzute de pe Pământ, stelele par să pulseze cu fiecare mișcare, de aici și numele de pulsar. Pozițiile lor în spațiu ajută oamenii de știință să testeze relativitatea generală.

Perechea descoperită de FAST-numite FP1 și FP2- nu spun multe despre mărimea lor, viteza sau distanța. ”FP1 este un pulsar cu o perioadă de centrifugare de 1,83 secunde și o distanță estimată de 16.000 de ani lumină, iar FP2 este un pulsar cu o perioadă de centrifugare de 0,59 secunde și o distanță estimată de 4.100 ani lumină”, spune Li Di, șeful adjunct FAST.

Pentru o comparație, cel mai rapid pulsar se întoarce pe axa sa de 624 de ori pe secundă. În februarie, Agenția Spațială Europeană a găsit un pulsar care era de o mie de ori mai strălucitor decât se credea că este posibil, la 50 de milioane de ani lumină distanță. ”Cei doi pulsari descoperiți, simbolizează apariția unei noi ere de descoperiri sistematice de către telescoapele radio chinezești”, spune Yan Jun, directorul Observatorului Național de Astronomie al Chinei.

China a făcut salturi uriașe în domeniul tehnologiilor spațiale în ultimii ani, cum ar fi facilitarea primei conectări prin satelit criptate cuantic cu doar două săptămâni în urmă. La începutul acestuia an, China Aerospace Science an Tehnology Corporation a anunțat că va înregistra un record, 30 de lansări în spațiu.