Primul obiect interstelar care a ajuns în sistemul nostru solar

de: Nicoleta Apostol
30 10. 2017

Un mic asteroid descoperit recent, posibil o cometă, pare să provină din afara sistemului nostru solar, din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este adevărat, acesta ar fi primul obiect interstelar care a fost observat și confirmta de astronomi.

Obiectul este mai mic de 400 de metri în diametru și se mișcă foarte repede. Astronomii lucrează de urgență pentru a îndrepta telescoapele în jurul lui ca să-l poată analiza. Odată ce aceste date sunt obținute și analizate, astronomii pot ști mai multe despre originea și, eventual, compoziția obiectului.

A/2017 U1 a fost descoperit pe 19 octombrie de telescopul Pan-STARRS 1 al Universității din Hawaii, în timp ce căuta obiecte în apropierea Pământului pentru NASA. Rob Weryk, cercetător post-doctoral al Institutului de Astronomie al Universitățoo din Hawaii a fost primul care a identificat obiectul în mișcare și l-a înaintat Centrului Minor Planet. Weryk a căutat ulterior arhiva de imagini Pan-STARRS și a constatat că obiectul a fost prezent și în imaginile realizate din noaptea precedentă, dar nu a fost identificată inițial din cauza celorlalte obiectelor în mișcare.

Echipa CNEOS a trasat traiectoria curentă a obiectului și a analizat chiar și viitorul său. Modelul A / 2017 U1 a venit din direcția constelației Lyra, care navighează prin spațiul interstelar cu 25,5 kilometri pe secundă.

Obiectul s-a apropiat de sistemul nostru solar în apropierea eclipticei, unde planetele și cei mai mulți asteroizi orbitează Soarele. La 2 septembrie, corpul mic traversa sub planul ecliptic, chiar în interiorul orbitei lui Mercur și apoi s-a apropiat cel mai aproape de Soare pe 9 septembrie. Tras de gravitația Soarelui, obiectul a făcut o întoarcere sub sistemul solar, trecând sub orbita Pământului pe 14 octombrie, la o distanță de aproximativ 24 de milioane de kilometri, aproximativ de 60 de ori distanța față de Lună.

Obiectul interstelar a primit denumirea temporară A/2017 U1 de către Centrul Minor Planet (MPC) din Cambridge, unde sunt colectate toate informațiile despre corpurile mici din sistemul nostru solar sau a celor care trec prin el. Deoarece aceste este primul obiect ”intrus” regulile de denumire vor fi stabilite de Uniunea Astronomică Internațională.