RCS & RDS: Anatomia și controversele uneia dintre cele mai mari companii din România

de: George Stanciu
17 05. 2017

RCS & RDS este una dintre cele mai cunoscute companii din România, iar recenta listare la bursă marchează un succes important pentru Digi.

Digi Communications a fost listată la bursă în data de 16 mai 2017, după ce informațiile cu privire la această acțiune apăruseră în presă încă din urmă cu o lună. Prețul stabilit pe acțiune fusese de 40 de lei, dar în timpul zilei valoarea unei acțiuni a crescut la 43,6 lei. Bursa de Valori București înregistrează și un record cu această ocazie, listarea de acum fiind cea mai mare din ultimii trei ani. Compania apare acum pe bursă cu simbolul DIGI, fiind tranzacționate 23,9 milioane de acțiuni. 85% dintre acestea au fost oferite către investitori instituționali, restul putând fi accesate de către populația generală.

Cum a apărut RCS & RDS și cine deține compania

RCS & RDS există pe piața din România de mai bine de douăzeci de ani, compania fiind înființată de Zoltan Teszari în 1994 cu numele Romanian Cable Systems, sau RCS. Extinderea companiei s-a petrecut destul de repede, Grupul RCS consolidându-se încă din primii doi ani, urmând ca în 1998 să treacă granițele țării și să ajungă în Ungaria, iar un an mai târziu în Slovacia.  Actualmente, compania desfășoară operațiuni în Ungaria, Spania și Italia, dincolo de România. RDS, sau Romanian Data Systems, a luat naștere în 1998, fiind compania specializată în servicii de internet. RCS & RDS a apărut ca urmare a fuziunii dintre cele două companii, în 2005.

RCS & RDS este deținută de către misteriosul om de afaceri Zoltan Teszari, iar compania are ca acționar principal compania-mamă Cable Communications Systems, cu sediul în Olanda. Această companie deține 94,15% din compania RCS & RDS, iar de curând a fost redenumită. Astfel, acum vorbim de DIGI Communications, care este indicată chiar și de către reprezentați ca fiind ”compania mamă a RCS”.

Ultimele informații de la CNA, preluate de la paginademedia.ro, ne arată cine sunt acționarii RCS RDS:

  1. Cable Communications Systems N.V. (Olanda)  (DIGI Communications în prezent) – 87.598729%,
  2. RCS & RDS SA – 8.558542%
  3. Teszari Zoltan – 1.847717%
  4. Lista asociați persoane fizice – 1.994966%
  5. Lista asociați persoane juridice – 0.000047%.

La rândul său, Cable Communications Systems (DIGI Communications), compania-mamă a operațiunilor RCS & RDS, este deținută majoritar de o altă companie, RCS Management SA, cu sediul în România. Cei mai importanți cinci acționari ai acestei companii sunt următorii:

  1. RCS Management SA – 57.87%
  2. Carpathian Cable Investment S.a.r.l. (Luxembourg) – 19.67%,
  3. Cable Communications Systems N.V. (Olanda) – 8.17%
  4. Celest Limited (Cyprus) – 5.32%
  5. Teszari Zoltan – 4.60%

Ultima dintre cele trei liste ne prezintă cine sunt acționarii RCS Management SA, compania care controlează DIGI Communications (fostul Cable Communications Systems):

  1. Teszari Zoltan – 58.9147%
  2. Cable Communications Systems N.V. (Olanda) (DIGI Communications în prezent) – 9.1735%
  3. Bugarszki Sfetozar – 6%
  4. Schelean Nicuşor Dorel – 4.1544%
  5. Bendei Ioan – 4.5098%

Avem de-a face cu o încrengătură a trei companii, care arată astfel: RCS & RDS (România) este deținută majoritar de DIGI Communications (Olanda), care la rândul ei este controlată de către RCS Management SA (România).

RCS & RDS, un gigant care nu duce lipsă de controverse

Gigantul telecomunicațiilor din România nu duce lipsă de controverse. Cea mai recentă o reprezintă punerea sub urmărire penală a directorului general al RCS & RDS, Serghei Bulgac, acesta fiind suspectat de spălare de bani. Se pare că mai mulți membri din actuala și fosta conducere a companiei au calitatea de suspecți în legătură cu infracțiuni de dare de mită și spălare de bani, pe fondul unui contract de asociare între RCS & RDS și SC Bodu SRL, scrie adevarul.ro.

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de controverse legate de companie. În 2012, programele Discovery Communications au fost scoase din grila de programe a RCS & RDS, iar la acea vreme Mark Hollinger, Directorul general al companiei care administrează posturile TV a redactat o scrisoare deschisă adresată furnizorului de cablu. Acesta menționa că dreptul telespectatorilor de a alege canalele vizionate este negat, în timp ce răspunsul RCS & RDS a arătat că preocuparea reprezentanților Discovery ”era menținerea unor tarife și a unor venituri garantate cât mai mari”. Posturile TV s-au întors în rețea patru ani mai târziu, începând cu 31 decembrie 2016.

Compania RCS & RDS a fost acționată în judecată de către televiziunea Antena 1, cerând 60 de milioane de euro sub formă de daune. Televiziunea arăta că programele de la Antena 1 erau preluate gratuit, iar apoi distribuite contra-cost telespectatorilor, care plătea pentru cablu.

Zoltan Teszari, figura misterioasă din spatele RCS & RDS

Zoltan Teszari este un personaj atât de misterios, încât în jurul său s-au creat o serie de mituri și legende urbane. Pe internet se găsesc doar câteva poze cu acesta, iar informațiile despre el ne arată mai degrabă un personaj de poveste.

Miturile despre Tezari pot începe foarte ușor cu ”se povestește”, ”se spune”, având în vedere că arată astfel: ”Se spune despre milionarul orădean că urmărea cu privirile mai mulți angajați care descărcau cutii dintr-o mașină, în fața unuia dintre sediile RCS&RDS. Cineva l-a întrebat revoltat de ce se uită, fără să dea o mână de ajutor. În loc să răspundă ceva, și-a suflecat mânecile și a trecut la treabă. Altă dată, a avut o discuție pre­lungită cu o femeie de serviciu care, după ce a aflat cine fusese interlo­­cu­­torul, a scăpat mopul din mână”, relatează adevarul.ro.

Cert este că Teszari, unul dintre cele mai bogați oameni din România, reușește să păstreze o prezență deosebit de discretă de mai bine de 20 de ani, controlând, în același timp, una dintre cele mai importante companii din țară.