Raportul Facebook pe 2016: de câte ori a cerut statul român acces la datele personale ale utilizatorilor

de: Octavian Palade
03 05. 2017

Zilele trecute, Facebook a publicat raportul cererilor guvernamentale pentru cea de-a doua jumătate a anului 2016. Printre țările care au făcut cereri de accesare a datelor personale se numără și România, iar statul român nu s-a sfiit să ceară voie să tragă cu ochiul în conturile utilizatorilor români.

Facebook poate pune la dispoziția guvernelor din întreaga lume informații sensibile privind utilizatorii rețelei, dar numai dacă sunt întrunite anumite condiții. De exemplu, Facebook aprobă cererile statelor numai dacă informațiile de pe conturile rețelei sociale (sau de pe conturile platformelor adiacente – Messenger, WhatsApp sau Instagram) fac referire la utilizatori cărora urmează să li se întrunească sau care au dosare penale, utilizatori suspectați de infracțiuni sau de fapte care ar putea pune în pericol siguranța națională.

”După cum am mai spus și în trecut, avem un proces riguros pentru fiecare cerere pe care o primim de la state, pentru a ne asigura că protejăm informațiile celor care ne folosesc serviciile. Fiecare cerere este analizată în detaliu și ne asigurăm că motivele juridice invocate sunt legitime, indiferent de țara de proveniență a cererii, și contestăm cererile care sunt prea vagi sau prea largi. Nu le oferim guvernelor portițe secrete sau acces direct la informațiile utilizatorilor. De asemenea, continuăm să căutăm metode de a colabora cu partenerii din industrie pentru a forța guvernele să vină cu o reformă a sistemului de supraveghere și să găsească o modalitate care să protejeze siguranța și securitatea cetățenilor, dar care să le respecte și drepturile și libertățile”, se arată în postarea de pe blogul oficial al companiei în care este anunțat raportul.

Potrivit raportului, „în multe dintre cazuri, prin aceste solicitări guvernamentale se cer informații de bază despre abonați, cum ar fi numele, data înscrierii și durata de utilizare a serviciului. Alte solicitări pot viza și jurnalele cu adrese IP sau elemente ce țin de conținut.”

În 2016, statul român a înaintat 54 de cereri către Facebook, trei dintre ele fiind înscrise în regim de urgență. Doar una dintre solicitările înaintate în regim de urgență a primit un răspuns favorabil din partea rețelei sociale.

În total, 118 conturi au fost ”afectate” de aceste cereri, dar Facebook a pus la dispoziție datele cerute numai pentru aproximativ jumătate dintre ele.

Pe lângă aceste cereri, Facebook păstrează înregistrările conturilor în legătură cu anchetele oficiale penale pe o perioadă de 90 de zile. Statul român a avut numai opt astfel de solicitări în 2018. În urma solicitărilor, Facebook a urmărit în 2016, la cererea statului român, 38 de conturi sau utilizatori de Facebook. 

Oficialii ţărilor în care este prezent Facebook pot solicita reţelei şi restricţionarea unor anumite categorii de conţinut. Facebook nu a primit nicio solicitare de la statul român în acest sens.

Pentru a vă face o idee în legătură cu numărul solicitărilor la nivel global, merită menționat că SUA, India și Marea Britanie sunt țările cu cel mai mare număr de solicitări privind datele personale (50.000, 13.500 și 12.000), iar topul țărilor în ceea ce privește solicitările de urmărire a contului este condus de SUA, Canada și Brazilia (70.000, 2.500 și 2.000). În ceea ce privește solicitările pentru blocarea anumitor tipuri de conținut, Brazilia câștigă locul întâi (1.700 de solicitări), urmată de Turcia (peste 1.100 de solicitări), potrivit Pagina de Media.