Cum protejezi noul Windows 10 de cei mai costisitori viruși
Dacă vrei să previi infecțiile cu ransomware în Windows 10 Fall Creators Update, Microsoft a incorporat un set complex de instrumente utile.
Indiferent dacă vorbim de infecții cu ransomware în Windows 10, Windows 7 sau Windows XP, mecanismul este similar. Practic, un virus îți infectează sistemul și îți criptează toate documentele importante, lasăndu-ți sistemul de operare mai mult sau mai puțin neatins. După ce ai pierdut accesul la toate fotografiile, filmele și documentele tale utile, o notificare agresivă îți dă posibilitatea să virezi niște bani într-un cont, de obicei în Bitcoin, pentru a-ți debloca fișierele criptate.
Pentru că au existat foarte multe cazuri de persoane care au plătit respectiva sumă și nu și-au recuperat datele, ideal ar fi să percepi un astfel de eveniment ca pe un harddisk stricat. Practic, dacă nu ți-ai făcut o copie de siguranță a datelor de pe HDD, cel mai bine ar fi să-ți iei adio de la ele.
În urma celor mai multe atacuri la scară largă, vedem infecții cu ransomware în Windows 10, Windows 7, Windows Vista sau Windows XP. Cu alte cuvinte, majoritatea sistemelor de operare ieșite din Redmond se află pe lista celor vizate, deoarece sunt instalate pe cel mai mare număr de computere.
În Windows 10 Fall Creators Update, Microsoft a introdus un mecanism prin intermediul căruia poți preveni infecțiile cu malware într-un mod suprinzător de simplu. Pentru că un ransomware funcționează ca un program care îți modifcă fișierele, este suficient să obligi sistemul de operare să restricționeze modificarea documentelor dintr-un anumit director.
În acest scop, faci click pe Start și scrii Defender. Alegi primul rezultat, Windows Defender Security Center. În noua fereastră, faci click pe Virus & Threat protection. Din acest meniu, activează Controlled Folder Access și printr-un click pe Protected Folders definește directoarele cu documente sensibile. Procesul este cât se poate de simplu, trebuie doar să apeși pe + în partea de sus a noii ferestre. Implicit, sunt deja selectate directoarele cu documente, poze, filme, muzică și desktopul.
În ceea ce privește programele cu drept de acces asupra acelor fișiere definite mai sus, lista implicită include programele Microsoft, cele din Windows și din suita Office. Pentru a adăuga și altele, apasă pe ”Allow an app through Controlled folder access.” Este important să adaugi aici aplicații de stocare în cloud gen Dropbox, Mega sau Google Drive. Acele utilitare au nevoie de acces permanent la fișierele din computer. Toate modificările realizate se aplică în timp real.