Printr-un truc de programare, internetul pe mobil va fi mai rapid

de: Alexandru Puiu
29 08. 2017

Indiferent cât de rapidă este conexiunea ta la internet, o pagină de mobil nu se poate încărca mai repede, iar un algoritm speră să remedieze situația.

În ultimii ani, s-au făcut tot mai multe tentative pentru a facilita încărcarea mai rapidă a paginilor web pe terminale mobile. Cel mai popular efort a venit sub forma Google AMP sau Accelerated Mobile Pages. Creatorii de conținut web care se înscriau în AMP aveau beneficiul de a-și vedea paginile web încărcate în timp real dacă o persoană făcea un tap pe linkuri din Google. AMP venea însă la pachet cu mici compromisuri pe partea de design web.

Deși paginile încărcate prin acest sistem nu-și pierdeau formatarea în totalitate, era evident că există câte elemente absente comparativ cu aspectul original. Serverele Proxy reprezintă o altă soluție prin care poți grăbi încărcarea unei pagini web, dar implică tranziția traficului tău printr-un server suplimentar și s-ar putea să nu te încânte aceasă variantă din considerente de securitate.

Alternativa vine de la un grup de cercetători din Fundația Națională de Știință și de la MIT. Este finanțat parțial prin intermediul Google`s Faculty Research Award și poartă numele de ”arhitectură Vroom”.

Dacă Vroom va fi implementată la nivel global, site-urile web s-ar putea încărca cu până la două ori mai repede pe smartphone fără modificări aduse designului original. Nici măcar nu vor fi necesare modificări aduse codului site-ului, pentru a nu pune presiunea pe dezvoltatori. Diferențele de performanță vor fi derivate din modul în care un site este descărcat de pe server împreună cu toate link-urile pe care le găsești într-o pagină web modernă.

În mod tradițional, aproximativ 100 de linkuri sunt procesate individual când intri pe un site de știri. Procesul implică o perioadă destul de mare de așteptare, până se obține răspunsul de la fiecare server. Vroom împachetează toate acele informații și le trage de pe server într-un singur pas. Practic, implementarea Vroom se va face pe două fronturi, pe partea browserului care va cere informația într-un anumit fel și pe partea serverului care trebuie să știe cum să împacheteze volumul de date din spatele unei pagini web pentru a-l servi dintr-un foc. Partea bună este că acest algoritm va profita în sfârșit mult mai bine de puterea de procesare a smartphone-ului tău, având în vedere că viteza conexiunii tale oricum nu te ajută mai mult.