Cum distruge poluarea creierul copiilor și ce e de făcut

de: Bianca Prangate
12 12. 2017

Știm cu toții că poluarea are consecințe grave pe toate planurile, dar un raport UNICEF arată că aceasta afectează îndeosebi creierele tinere, în curs de dezvoltare.

În Statele Unite, între 7.500 și 52.000 de oameni mor anual mai devreme din cauza particulelor poluante, conform Futurism. Un raport de la UNICEF arată că poluarea afectează și creierele aflate în curs de dezvoltare. Primele 1.000 de zile din viața unui copil sunt cele mai importante. Atunci se realizează conexiunile dintre neuroni, care vor ghida funționarea creierului pentru anii care vor urma.

Cei de la UNICEF au spus că 121 de milioane de bebeluși din toată lumea trăiesc în zone unde poluarea întrece limitele permise. Cele mai afectate zone sunt sudul Asiei, cu 33,4 milioane de copii, estul Asiei și Pacificul, cu 26,6 milioane.

Poluarea aerului distruge barierele dintre sânge și creier, lucru care poate conduce la boli precum Alzheimer sau Parkinson. Unele particule, precum magnetitul, pot pătrunde în corp prin nervul olfactor și prin intestin. Încărcarea electrică a magnetitului este extrem de toxică pentru corp. Mai mult, hidrocarburile aromatice policlice create prin arderea combustibililor fosili afectează materia albă din creier. Această materie are un rol central în comunicarea dintre neuroni și alte părți ale creierului.

Alte efecte ale poluării sunt slăbirea coeficientului de inteligență verbal și nonverbal, precum și a memoriei. De asemenea, contribuie la dezvoltarea unor boli neurologice și la rezultate slabe în teste. Copiii expuși la aer poluat la vârste fragede nu mai pot dezvolta o fundație solidă pentru un creier sănătos.

Recomandările UNICEF pentru această problemă sunt multe și realizabile. Am putea să înlocuim combustibilii fosili cu noi mijloace de energie regenerabilă. Acest lucru se poate face prin îmbunătățirea infrastructurii astfel încât să se adepteze modelelor electrice, precum și migrarea către transportul în comun. Mai mult, planificările urbane trebuie schimbate. Centralele electrice nu ar mai trebui construite lângă școli, spitale și alte locuri în care cei mici ar putea petrece mult timp.

De toate aceste schimbări nu ar beneficia doar cei mici. Ele ar putea reduce efectul de seră și ar fi bine-venite pe frontul bătăliei dintre oameni și schimbarea climatică.