Ovarele artificiale ar putea revoluționa tratamentele anti-îmbătrânire

de: Nicoleta Apostol
12 12. 2017

Cercetătorii au folosit ovare artificiale crescute în laborator și au dezvoltat o nouă metodă de terapie de substituție hormonală. 

Câțiva oameni de știință au demonstrat că ovarele artificiale crescute în laborator ar putea o oferi o modalitate mai bună pentru o terapie de substituție hormonală pentru femei. Într-un studiu, publicat în Nature Communication, s-a constat că ovarele fabricate au performanțe mai bune decât medicamentele pentru terapia hormonală, în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății osoase și uterine, dar și a compoziției corporale.

Cercetătorii au izolat două celule găsite în ovare – theca și granuloasa – pentru a începe o versiune bio-artificială. Aceste celule au fost luate de la șobolani sănătoși, apoi au fost inserate în șobolanii care au avut ovarele eliminate. Animalele care le-au primit au fost comparați cu șobolani cu funcție ovariană normală, șobolani care nu au fost tratați și șobolani care au primit o doză mare sau mică de medicamente existente pentru înlocuirea hormonilor.

O pierdere a funcției ovariene duce, de obicei, la modificări ale compoziției corporale și, adesea, în creșterea în greutate. Ovarele artificiale au fost în măsură să mențină un nivel scăzut de grăsime corporală la șobolani decât medicamentul, în linie cu animalele ale căror ovare au fost intacte. Un alt efect secundar comun al nivelurilor scăzute de estrogen este o sănătate slabă a oaselor, care poate duce la osteoporoză și fracturi. Forța osoasă a fost îmbunătățită la șobolani experimentali datorită construcțiilor artificiale.

Administrarea de medicamente pentru a suplimenta hormonii naturali livrează pur și simplu o dozare regulată în fiecare zi. Un sistem bazat pe celule poate răspunde nevoilor organismului, ceea ce permite administrarea celei mai mici doze posibile, dar care dă efectul dorit. Medicamentele actuale concepute pentru a răspunde la pierderea producției hormonale sexuale feminine au fost legate de boala cardiacă și de cancer la sân, deci nu sunt recomandate pe termen lung.

Există speranțe că această tehnică ar putea oferi o alternativă sigură la medicamentele de astăzi, ceea ce va fi cu atât mai important cu cât populația femeilor în vârstă continuă să crească. Cu toate acestea, există mai multe obstacole care trebuie depășite înainte de a începe studiile la om.