05 dec. 2017 | 18:29

Supercomputerul care poate trata cancerul mai bine decât medicii

ACTUALITATE
Supercomputerul care poate trata cancerul mai bine decât medicii

IBM a creat supercomputerul care a demonstrat că medicii sunt, uneori, neatenți și nu iau în calcul mereu toate soluțiile pentru tratarea pacienților care suferă de cancer.

IBM Watson e unul dintre supercomputerele celebre și gândit special pentru cantități imense de date. Acum, acesta îi ajută pe medici să identifice opțiunile de tratament pentru pacienții cu cancer. Mai mult, sugerează soluții de tratament pe care medicii nu le-au văzut și pe care nu le-au luat în calcul.

Cercetători de la Centrul Lineberger Comprehensive Cancer din cadrul Universității Carolina de Nord au analizat volume mari de date, inclusiv studii din trecut, bazate pe date și informații genetice, și au încercat să identifice tratamente pentru 1.018 pacienți cu tumori și anomalii genetice specifice. Imediat după aceasta, opțiunile de tratament ale supercomputerului Watson au fost comparate cu cele făcute de consiliul de experți în cancer, iar rezultatele au fost surprinzătoare.

Nu numai că Watson a confirmat 703 cazuri de cancer, cazuri pe care experții le-au catalogat ca fiind modificări genetice, dar calculul său cognitiv a descoperit opțiuni terapeutice potențiale pentru 323 de pacienți. De altfel, medicii nu au identificat mutații recunoscute la 96 dintre acești pacienți.

Deși medicii nu luaseră în calcul opt gene, Watson a identificat studii clinice pentru majoritatea pacienților. Rezultatele sunt promițătoare pentru viitorul descoperirii incipiente a cancerului, dar și tratamentelor. Watson dezvoltă un plan individualizat pe baza informațiilor genetice ale fiecărui pacient în parte. Astfel, s-a demonstrat că acest calcul cognitv ar putea avea un rol în identificarea mai multor opțiuni terapeutice pentru pacienții cu cancer.

Nu e prima dată când inteligența artificială își face treaba mai bine decât o fac oamenii. Tot mai multe multinaționale și companii de renume dezvoltă mașinării și algoritmi, cu care viața oamenilor să fie îmbunătățită și, de ce nu, salvată. Astfel, medicina este primul domeniu în care inteligența artificială își face simțită prezență și e de înțeles și de ce.

Numai în ultimele luni s-a vorbit despre robotul care și-a dat licența în medicină, luându-o cu un punctaj record, despre bandajul inteligent care-ți administrează tratamentul specific ficărei răni în parte, sau despre algoritmul care identifică problemele cardiace cu precizia unui medic. Așadar, viitorul sună promițător, cel puțin din punct de vedere medical.