Orange Bank, banca digitală, un concept lansat de Orange: ce operațiuni vor putea face clienții

de: Octavian Palade
20 04. 2017

În cadrul Orange Hello Show, eveniment organizat la Paris, operatorul și-a anunțat planurile pentru viitorul apropiat. Printre cele mai importante dintre ele se numără Orange Bank, adică intrarea Orange pe piața bancară, sub forma unei bănci digitale, un concept nou, atât în industria telefoniei, cât și în domeniul bancar.

Prima dată când am auzit despre acest concept a fost la începutul anului trecut și planurile au devenit realitate sub forma Orange Bank.

La baza Orange Bank stau smartphone-ul și serviciile financiare existente ale Orange (Orange Money și Orange Cash). Orange Bank vine și cu “oficii” fizice, dar și cu un card special, dar compania pune accentul pe mobilitate și pe ideea de bancă digitală.

Prin noile servicii Orange Bank, utilizatorii vor putea efectua transferuri bancare prin SMS, vor putea efectua plăți contactless cu telefonul, vor avea acces permanent la conturile lor, prin intermediul aplicației speciale, vor ști mereu exact ce tranzacții au făcut până în acel punct.

Prin Orange Bank, clienții vor putea face și împrumuturi de scurtă durată, iar suportul tehnic se va face printr-o inteligență artificială care va putea să-și dea seama când ești stresar. Acel asistent, diferit de Djingo, te va ajuta să programezi plăți recurente, să îți înțelegi mai bine cheltuielile, să economisești mai eficient. Pentru cei care au oroare de “roboți”, va exista și opțiunea de a vorbi cu o persoană.

Toate operațiunile se vor putea face de pe telefon, inclusiv deschiderea unui cont, prin fotografierea documentelor, dar vor exista și ghișee fizice. În Franța, pentru început, vor fi 140 astfel de oficii. Utilizatorii își vor putea cumpărăturile cu telefonul, dacă își vor uita cardul acasă, sau cu cardul, în cazul în care își vor uita telefoanele acasă. 

Important de reținut este faptul că serviciile Orange Bank sunt gratuite – compania nu va cere taxe de administrare, nu va avea nici comisioane.

Serviciul va fi disponibil începând cu 6 iulie pentru cetățenii francezi. În România, lansarea Orange Bank va avea loc la începutul anului viitor. Totuși, noi nu vom primi toate serviciile (de exemplu, nu se va putea deschide un cont de economii), din cauza legislației și a reglementărilor actuale. Nu se știe sub ce denumire vor ajunge aceste servicii financiare ale Orange în România, dar este posibil să folosească un branding diferit.

Cu toate astea, serviciile de plată, de transfer de bani, dar și creditele pe perioade scurte (3, 6, 12 luni) vor fi disponibile și pentru români.

Playtech.ro a vrut să afle mai multe detalii privind implementarea serviciilor financiare în România. Răspunsul Orange este redat mai jos.

„Orange România dezvoltă constant noi servicii pentru clienții săi, ce răspund așteptărilor acestora de digitalizare și de simplitate în utilizare. Pe piața serviciilor financiare am intrat la final de 2016, odată cu lansarea serviciului de transfer de bani și plăți cu telefonul, Orange Money. Prioritatea noastră este să dezvoltăm acest serviciu digital, prin diversificarea functionalităților și creșterea numărului de comercianți pentru tranzacții cu Orange Money. În momentul de față, eforturile noastre se concentrează în această direcție si pe măsură ce serviciul Orange Money va oferi noi funcționalități, le vom face cunoscute” au declarat reprezentații Orange România.