OnePlus 5 ”fură la cântar”: încearcă să înșele testele de performanță

de: Alexandru Puiu
22 06. 2017

Nu au trecut nici 24 de ore de la lansarea oficială a OnePlus 5, iar smartphone-ul se pare că a reușit să fie subiectul unui scandal de proporții.

Ieri discutam de lansarea OnePlus 5, după o serie stufoasă de zvonuri împărțite pe parcursul mai multor luni. Acesta este unul dintre cele mai puternice smartphone-uri de pe piață ce folosește un SoC Snapdragon 835 de la Qualcomm și printre puținele ce poate fi achiziționat cu 8GB RAM. 

Chiar și în condițiile în care specificațiile nu mint, se pare că producătorul OnePlus a încercat să înșele testele de performanță sintetice prin intermediul unor algoritmi complecși de overclocking. Conform experimentelor celor de la XDA, pe care le vedeți sintetizate în imaginea de mai jos, frecvența de lucru a nucleelor mai mici din Snapdragon 835 ,,explodează” în momentul rulării unui benchmark.

Ca referință, un SoC precum cel mai sprinten Snapdragon este la bază un octa core format din opt nuclee. Dintre acestea, patru operează la o frecvență mai mare și sunt destinate sarcinilor mai pretențioase, în timp ce celelalte patru sunt menite pentru a spori autonomia aparatului când acesta nu face ceva important. Mare a fost mirarea comunității XDA-Developers când a văzut că nucleele mai lente operau la o frecvență de 1,9GHz în 95% din timp pe parcursul rulării unui benchmark. În mod obișnuit, doar 24,4% din timp ar fi trebuit să sară la acea frecvență.

Partea cea mai amuzantă a acestui furt de performanță vine sub forma declarațiilor unuia dintre fondatorii companiei. ,,Noi nu facem overclocking la aparat, în schimb, afișăm performanța potențială a OnePlus 5.” Trecând peste faptul că nu este prima oară când OnePlus 5 încearcă să obțină note mari în teste prin diverse artificii îndoielnice, merită reținută atitudinea co-fondatorului Carl Pei pe marginea subiectului.  Din punctul său de vedere, atâta timp cât se poate face ceva pentru ca un telefon să obțină o notă mai mare într-un test, totul este permis, chiar dacă operarea îndelungată a dispozitivului la acei parametri poate fi periculoasă pentru durata de viață a OnePlus 5.