În curând, oamenii de știință ți-ar putea intercepta gândurile
Dacă ai impresia că mintea este singurul lăcaș în care secretele îți pot fi în siguranță, s-ar putea ca acest lucru să nu mai fie valabil în anii care urmează.
De când cu apariția calculatoarelor sau a smartphone-urilor, au existat mereu indivizi care au încercat să aibă acces la informațiile stocate pe aceste platforme. În acest context, nu trebuie să ne mire când oamenii de știință ne spun că mintea umană poate fi următoarea pe listă.
La o conferință de săptămâna aceasta, Tamara Bonaci, om de știință, ne anunță de un experiment care a demonstrat cum un joc video, denumit Flappy Whale, poate să ne arate ce gânduri ne trec prin cap în acel moment, conform Ars Tehnica.
Experimentul are menirea de a urmări răspunsurile neuronale ale subiectului care privește imaginile din joc. Deși observațiile au la bază reacțiile subiectului la lucruri simple precum logourile unui fast food, ale unui restaurant sau ale unei companii de mașini, există posibilitatea ca în viitor oamenii de știință să extragă informații mai valoroase.
Partea cea mai interesantă este că în timpul foarte scurt, pe care îl putem măsura doar în millisecunde, putem să ne dăm seama ce este în mintea cuiva. Timpul de reacție este atât de scurt, încât nici măcar subiectul nu are timp să conștientizeze la ce se gândește.
Mecanismul folosit funcționează destul de simplu. Acesta are forma a șapte electrozi care sunt atașați de capul jucătorului și măsoară în timp real semnalele electrice pe care acesta le emite.
Cu toate că un dispozitiv de acest gen nu poate să surprindă gânduri mai complexe sau mai intime pe care o persoană le are, cercetătorii mizează pe ideea că un mecanism de genul nu este un lucru prea dificil de creat.
De aceea, mai în glumă, mai în serios, putem spune că semnalele electrice produse de creierul nostru trebuie să intre sub aceeași tutelă a autorităților ca informațiile personale precum numele, adresa și condiția medicală.