Cum pot hackerii să atace dispozitivele cardiace implantabile

Cum pot hackerii să atace dispozitivele cardiace implantabile

Hackerii ar putea să atace dispozitive cardiace implantabile folosite de către pacienții ce au probleme cu inima.

Dispozitivele create de St. Jude Medical își pun pacienții în pericol din cauza unor vulnerabilități recent descoperite. Prin intermediul acestora, hackerii au posibilitatea de a se infiltra în sistem și de a schimba ritmul cardiac, de a administra șocuri sau de a goli bateria rapid.

Aceste dispozitive sunt amplasate sub piele, în zona superioară a pieptului, și au fire izolate ce merg până la inimă, pentru a-i regla ritmul, la nevoie. Acestea funcționează cu împreună cu transmițătorul Merlin@home, care transmite datele pacientului către medic, folosind o rețea specială.

Producătorul a admis că hackerii pot să exploateze funcțiile transmițătorului pentru a trimite comenzi către aceste dispozitive cardiace implantabile. Un reprezentat al St. Jude Medical spune că s-au luat deja numeroase măsuri cu privire la siguranța dispozitivelor, iar că update-uri adiționale vor fi implementate pe parcursul anului.

Avertizarea apare la câteva zile după ce Abbot Laboratories a cumpărat St. Jude Medical și la patru luni după ce un grup de experți în securitate cibernetică au publicat un raport în care au explicat vulnerabilitățile descoperite în aceste dispozitive cardiace implantabile, arată vice.com.

La acea vreme, compania a negat acuzațiile, afirmând că există mai multe protocoale de securitate folosite în cadrul dispozitivelor.

Cel mai nou update pare să nu fie atât de util pe cât ar trebui, având în vedere că problemele cele mai importante nu sunt rezolvate de către acesta. Cel mai nou patch se descarcă automat către transmițător, iar pacienții trebuie să se asigure că unitatea Merlin@home este activă, pentru a putea primi acest update, dar și pe cele viitoare.

Acesta nu este primul caz în care apar îngrijorări cu privire la dispozitivele medicale de acest fel.

Citește și:
Etichete: