NVIDIA îi sabotează pe cei care își vând jocurile primite gratuit

de: Alexandru Puiu
03 02. 2017

De aproximativ un deceniu, majoritatea plăcilor video sunt livrate cu unul sau mai multe jocuri gratuite. NVIDIA vrea să oprească tradiția comercializării lor. 

Plăcile video noi sunt din ce în ce scumpe. Nu trebuie să te străduiești foarte mult pentru a găsi una a cărui valoare gravitează în jurul cifrei de 1000 de euro. Trecând peste faptul că acea sumă poate sta la baza achiziționării ambelor console Xbox One și PlayStation 4, fiecare își stabilește singur platforma preferată pentru gaming.

Pentru a amortiza mental investiția fabuloasă într-o placă video, producătorii includ în cutie câteva jocuri video mai mult sau mai puțin atrăgătoare. Acestea sunt oferite sub formă de chei de instalare ce pot fi folosite în magazinele virtuale Steam sau Origin. Având în vedere că unele jocuri sunt destul de scumpe, după achiziția plăcii video, mulți se grăbesc să vândă jocurile. Pe de o parte, acesta este dreptul proprietarului. Pe de altă parte, oficialii NVIDIA și-au făcut un scop în viața din prevenirea respectivului gest.

Printr-o serie de măsuri noi, compania americană speră ca va fi imposibil ca cineva să primească un joc doar pentru a-l comercializa ulterior. O parte din noul sistem laborios de recuperare a jocurilor ,,gratuite” a fost deja implementat. Cu codul din cutia plăcii video NVIDIA intrați pe site-ul companiei pentru a recupera o cheie de acces la jocul efectiv. Respectiva cheie poate fi folosită pe Steam, Origin sau Microoft.

Pentru că era imposibil ca cineva să-și dea seama că persoana care a folosit codul într-un magazin virtual este cea care a cumpărat placa video, NVIDIA vă obligă să vă recuperați codul respectiv prin platforma GeForce Experience. De acolo se va face o legătură automată cu magazinul de unde va începe descărcarea efectivă a titlului. În plus, printr-o verificare a configurației hardware, cheia nu va funcționa dacă nu aveți placa video cu care jocul a fost oferit gratuit.

Rămâne să vedem măcar dacă respectiva metodologie va putea fi înșelată de cei care au același tip de placă video. Practic, s-ar putea totuși să fie posibil să vinzi un joc primit cu un GTX 1080 altei persoane cu un GTX 1080. Frustrarea celor de la NVIDIA s-ar putea să aibă legătură și cu faptul că unele persoane au cumpărat un GTX 1070 pentru a recupera o licență de Gears of War 4, doar pentru a returna placa video câteva zile mai târziu și a rămâne cu jocul.