De ce miturile despre vaccinuri nu vor dispărea prea curând

de: PLAYTECH
27 09. 2017

Miturile despre vaccinuri există de când au apărut pentru prima oară în secolul 18. Odată ce au început să se răspândească pe meleagurile Europei, unele țări au hotărât ca vaccinurile să fie obligatorii prin legislație. Acest nou element de obligativitate a stârnit opoziție din partea cetățenilor și a dat naștere primului val puternic de paranoia.

Un nou studiu publicat în PLOS One arată că oamenii care cred în miturile despre vaccinuri, chiar dacă sunt expuși la adevărul legat de acestea, vor alege să creadă în continuare în mituri. Cercetătorii au testat dacă oamenii pot fi convinși să își schimbe părerile incorecte cu privire la vaccinuri – cum ar fi că acestea pot cauza autismul sau pot avea afecte adverse asupra copiilor.

Opiniile subiecților au rămas neschimbate chiar și când le-au fost prezentate fapte concrete. Mai mult, Sergio Della Sala, profesor de neuroștiință de la Universitatea din Edinburgh, și alți trei cercetători care au condus studiul au confirmat că părerile greșite legate de vaccinuri au devenit chiar mai puternice după ce oamenilor li s-au prezentat faptele.

Cercetătorii au întrebat anul trecut 120 de studenți din Scoția și Italia ce cred ei despre efectele adverse ale vaccinurilor, apoi i-au expus la trei tipuri de informații, după cum relatează The Wall Street Journal. Studenții au primit o foaie de lucru pe care erau prezentate mituri versus fapte, un grafic care compară efectele bolilor cu efectele adverse alea vaccinurilor (și cât de des apar acestea) și un set de fotografii cu copii nevaccinați bolnavi. Când participanții au fost interogați pentru a vedea dacă opiniile lor s-au schimbat în urma consultării informațiilor, aceștia au fost și mai tentați să își păstreze părerea decât înainte.

Miturile despre vaccinuri ajung mai puternice decât realitatea

Se pare că atunci când miturile sunt puse pe fundalul realității – de altfel o metodă des întâlnită în campaniile de sănătate publică – oamenii vor prefera să nu creadă faptele, deoarece nu sunt familiari cu ele. „Dacă vrem să contracarăm miturile spunând «asta este adevărat, asta este fals», nu va face vreun bine”, a spus Della Sala. De ce se întâmplă asta?

Mulți oameni nu își amintesc sursa sau veridicitatea informației, dar își amintesc părți din ea. Pe lângă asta, dacă auzi un anumit lucru, fie el adevărat sau nu, în mod repetat, cel mai probabil vei ajunge să confunzi familiaritatea cu adevărul.

Deși miturile despre vaccinuri sunt departe de a fi spulberate, este important ca experții să ofere oamenilor un set de fapte care să combată neadevărurile, fără a le menționa sau reitera pe acestea din urmă. Până a se ajunge însă în punctul în care oamenii nu vor mai vedea în vaccinuri răul încarnat, mai rămân suficente Olivii Steer de convins de contrariu.

Fotografia din deschidere a fost realizată de Areca T. Wilson pentru Forțele Aeriene ale SUA.

Autor: Bianca Prangate