Omenirea se va întoarce pe Lună: Misiunea care va aseleniza în 2030

de: Claudiu Râpan
29 06. 2017

Secolul 20 a fost marcat de cursa spațială dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Fiecare stat voia să dovedească celuilalt că regimul său politic este cel mai bun.

Americanii au fost învinși în cursa de a pune primul om pe orbita Pământului, însă și-au revanșa cu vârf și îndesat atunci când trei astronauți au plecat să cucerească Luna în 1969. Echipajul Apollo 11 îi cuprindea pe Neil Armstrong, Buzz Aldrin și Michael Collins. Ultima misiune care a ajuns pe Lună a fost Apollo 17 și a avut loc în 1972.

Iată că oamenilor li s-a făcut dor de singurul satelit natural al Pământului. Japonia a anunțat că urmează să trimită oameni pe Lună în 2030. Este pentru prima dată când țara asiatică va trimite astronauți mai departe de Stația Spațială Internațională. În plus, cel mai probabil, misiunea va avea un echipaj format din oameni de mai multe naționalități.

Anunțul japonezilor este cel mai recent dintr-o serie de planuri ambițioase de explorare a spațiului ale statelor asiatice. Putem vorbi aici chiar de o cursă spațială asiatică care se aseamănă cu cea din timpul Războiului Rece. În decembrie 2016, China a anunțat că intenționează să trimită un rover de explorare pe Lună până în 2020 și că are de gând să ducă și oameni pe aceasta, însă data misiunii umane nu a fost specificată. O altă țară din Asia care vrea să se afirme este India. După ce au trimis mai multe misiuni robotizate pe Lună și pe Marte, nici aceștia nu au de gând să se oprească aici.

Oficiali din cadrul Agenției Spațiale Japoneze, JAXA, au spus că efortul de a duce oameni pe Lună din nou trebuie să fie unul colectiv. Ei au mai declarat că nu vor să trimită o rachetă care să aibă echipaj exclusiv japonez și speră ca alte națiuni interesate să împartă costurile misiunii, relatează CNN.com.