Astronauții de pe Stația Spațială vor ieși în spațiu din cauza unei defecțiuni

Astronauții de pe Stația Spațială vor ieși în spațiu din cauza unei defecțiuni

Doi astronauți de pe Stația Spațială Internațională vor trebui să iasă în spațiu pentru a repara o defecțiune care a survenit zilele trecute. Această ieșire nu era planificată, însă va fi posibilă și prin prisma faptului că piesa de schimb se găsește deja la bordul SSI. Un modul care controla mai multe sisteme electronice s-a defectat, însă acesta este suplinit, momentan, de către un altul de rezervă. Cei doi au primit acceptul NASA pentru a efectua lucrarea necesară.

După defecțiunea care a survenit pe 20 mai, centrul de comandă a încercat să restarteze modulul defect direct de la sol, însă până la urmă nu a fost posibil. MDM, așa cum este numită piesa defectă, are un ”frate geamăn” care este special conceput pentru eventualitatea în care ea cedează. Din fericire, o piesă de schimb este deja la bordul Stației, astfel că nu mai e nevoie ca echipajul să aștepte un transport special de pe Pământ.

Ieșirea urmează să aibă loc mâine și va dura două ore. Cei doi astronauți implicați, Jack Fisher și Peggy Whitson, vor avea responsabilități diferite. Fisher va înlocui piesa avariată cu cea de rezervă, în timp ce Whiston va instala câteva antene de recepție wireless pe modulul Destiny, cel principal de pe Stația Spațială Internaională, care funcționează ca punct zero pentru cercetarea care are loc în condiții de gravitație minimă.

Piesa care s-a defectat fusese instalată cu doar două luni înainte, iar motivul pentru care a survenit defecțiunea este încă necunoscut. Astronauții nu au fost în niciun moment în pericol, în această perioadă. În plus, aceasta nu e prima dată când un modul MDM se defectează și astronauții sunt nevoiți să execute o ieșire neplanificată. În aprilie 2014 a fost executată o reparație inopinată, la fel ca cea de acum, care a durat puțin peste 90 de minute, notează Spacenews.com.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: