Planul Microsoft care ar putea avea un impact decisiv asupra planetei

de: Bianca Prangate
19 12. 2017

Schimbarea climatică este o problemă reală, împotriva căreia Microsoft a decis să lupte folosind inteligența artificială.

Microsoft a investit 50 de milioane de dolari în programul lor „AI for Earth” („Inteligență Arificială pentru Pământ”) pentru extinderea acestuia pe următorii cinci ani. Gigantul tehnologic vrea să protejeze planeta prin monitorizarea, modelarea și organizarea sistemelor naturale ale Pământului, potrivit lui Brad Smith, președinte și reprezentant legal la Microsoft.

Smith a explicat că inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a colecta și analiza date despre consumul de energie și tiparele meteorologice. Astfel s-ar putea conserva electricitatea și s-ar reduce consumul de apă în agricultură. „Inteligența artificială poate fi antrenată pentru a clasifica datele brute de la senzorii din pământ, din cer sau din spațiu în categorii pe care și oamenii și computerele să le înțeleagă”, a spus Smith. „Fundamental, inteligența artificială ne poate accelera abilitatea de a observa sistemele de mediu și cum se schimbă ele la scală globală”.

Programul Microsoft de inteligență artificială va include trei pași. În primul rând, Microsoft va acorda premii cercetătorilor care creează și testează noi aplicații de inteligență artificială. Apoi, va identifica aplicațiile cele mai promițătoare și va investi în ele. Într-un final, aplicațiile cele mai utile vor fi încorporate în servicii, pentru a ajuta oamenii de știință.

În momentul de față, majoritate țărilor sunt de acord cu faptul că încălzirea globală este o problemă. Microsoft încercă, prin proietul său, să schimbe percepțiile la nivel individual asupa problemei. Cu cât un om știe mai multe despre ce poate face concret pentru a lupta împotriva schimbării climatice, cu atât vor putea face modificări pozitive în comportamentul lor.

Smith a subliniat faptul că încălzirea globală trebuie combătută urgent. „Când ne gândim la problemele mediului cu care ne confruntăm astăzi, știința ne spune că multe din ele sunt produsul revoluției industriale”, a spus el. „Nu doar că trebuie să înaintăm cu tehnologia, dar trebuie, de asemenea, să folosim tehnologia acestei ere să curățăm trecutul și să creem un viitor mai bun”.