Legea vaccinării: care sunt obligațiile părinților pentru vaccinarea celor mici

de: George Stanciu
12 04. 2017

Legea vaccinării este un subiect aprins zilele acestea, mai ales că România se confruntă și cu o epidemie de rujeolă din cauza nevaccinării copiilor.

Când vine vorba de vaccinare, lucrurile au început să stea destul de prost, pe fondul curentului ”anti-vaxxers”, preluat și la noi de personaje, precum Olivia Steer, care aruncă în spațiul public pastile nocive pentru părinți, dar mai ales pentru copii. Ministerul Sănătății a publicat pe site proiectul pentru legea vaccinării, care a intrat în dezbatere publică. În cadrul acestei legi, există obligații pentru părinți, dar și sancțiuni pentru nerespectarea acestora.

Legea vaccinării: care sunt vaccinurile obligatorii

Schema națională de imunizare conține patru vaccinuri obligatorii, iar acestea sunt administrate în opt doze pe parcursul copilăriei:

  • BCG: administrat la maternitate;
  • HEXAVENET: administrat la 2, 4 și 11 luni;
  • ROR: administrat la 12 luni;
  • TETRAVALENT: administrat la 6 și 14 ani.

Legea vaccinării: care sunt obligațiile părinților sau ale reprezentanților legali

Părinții sau reprezentanții legali ai copiilor au o serie de obligații, care se regăsesc în articolul 24 al proiectului pentru legea vaccinării: astfel, aceștia trebuie să își prezinte copilul la medicul de familie sau la alt furnizor de servicii medicale pentru realizarea vaccinurilor corespunzătoare vârstei. De asemenea, părinții trebuie să se prezinte la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București.

Dacă există părinți plecați din țară și copiii sunt lăsați în grija altor persoane, părinții trebuie să notifice în scris medicul de familie cu privire la numele persoanei care va însoți minorul la vaccinare.

Este important de menționat că școlile vor fi obligate să verifice dacă minorii au fost vaccinați conform planurilor. În cazul copiilor nevaccinați, se poate lua măsura suspendării acestora de la cursuri, în perioada unei epidemii.

Legea vaccinării: care sunt sancțiunile în caz de nevaccinare

Legea vaccinării nu vine, la acest moment, cu un capitol dedicat pentru sancțiuni cu privire la nevaccinarea minorilor de către părinți. Există o mențiune, la articolul 11, paragraful 4, litera n, conform căreia Comisiile Județene de Vaccinare, sau cea a Municipiului București, pot sesiza instituțiile abilitate cu privire la infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului, dacă minorul a împlinit vârsta de 3 ani și nu a beneficiat de vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, spune că un nou capitol de sancțiuni în legea vaccinării va apărea în urma dezbaterilor publice cu privire la conținutul legii, conform portalinvatamant.ro.