Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, de ce se iubesc oamenii
Iubirea este un fenomen uman universal, însă, de-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să pună bazele biologice ale iubirii. Acest studiu arată că iubirea este asociată cu numărul de copii.
Cercetările anterioare au încercat să găsească o bază genetică sau neurologică, dar noua cercetare prezintă prima dovadă că succesul reproducerii influențează dragostea, măsurată prin numărul de copii pe care îl au partenerii.
Astfel, angajamentul față de un partener, atât la bărbați, cât și la femei, a fost asociat cu numărul de copii pe care vânătorii sau cuceritorii din Hazda, Tanzania, îl aveau. Cercetarea poate aduce o lumină asupra sensului iubirii în trecutul evolutiv al omului, scriu autorii studiului, publicat în Frontiers in Psychology. În câteva cuvinte, studiul arată cum selecția a provocat iubirea în evoluția umană.
În societățile moderne occidentale, factori precum contracepția perturbă legătura potențială dintre dragoste și numărul de copii. De aceea echipa de cercetare, condusă de Piotr Sorokowski de la Universitatea din Wroclaw, a ales să studieze Hazda.
Cum măsori dragostea
Ei au motivat că stilul de viață Hazda este comparabil cu cel al strămoșilor noștri preistorici și, prin urmare, ar putea oferi perspective asupra evoluției timpurii a iubirii. Pentru a măsura dragostea simțită de persoanele căsătorite care au participat la studiu, cercetătorii au folosit o metodă numită ”scală de dragoste triunghiulară”. Se bazează pe trei componente care, în ansamblu, sunt destinate să măsoare profunzimea iubirii: intimitatea, pasiunea și angajamentul.
După colectarea răspunsurilor ale fiecărui participant pentru cele trei componente, oamenii de știință au comparat aceste scoruri cu numărul de copii născuți în căsătoriile actuale. Astfel, s-a constat că angajamentul și succesul reproducerii au fost legate pozitiv și consecvent în ambele sexe.
Cercetătorii au găsit și o asociere pozitivă între pasiunea și succesul reproducerii la femei. O corelație negativă între intimitate și numărul de copii, pe de altă parte, ar putea rezulta dintr-o scădere a intimității între parteneri atunci când există mulți copii în jur.
Oamenii de știință sugerează că pasiunea și angajamentul, prin urmare, pot fi factori cheie care cresc posibilitatea repoducerii. Asta înseamnă că selecția a provocat iubirea în evoluția umană. În orice caz, conceptul de dragoste variază de la o cultură la alta. Cu toate aceste, ar fi interesant dacă cineva ar putea să explice, cu subiect și predicat, ce înseamnă iubirea, de unde vine și de când ”o avem”.