26 nov. 2017 | 09:12

Cum e viața în cel mai rece oraș din lume

ACTUALITATE
Cum e viața în cel mai rece oraș din lume

Dacă până acum înjurai instituțiile școlare că te cheamă la cursuri și atunci când afară sunt -10 grade Celsius, află că elevii din Siberia stau acasă doar dacă temperatura scade la -52 de grade.

Pe 23 noiembrie, temperatura a scăzut la -50 de grade Celsius în satul Oymyakon, în Yukutia din Rusia, dar copiii nu s-au speriat și au mers la școală, fie că au vrut sau nu. Orele nu s-au anulat dintr-un simplu motiv: elevii claselor I-V rămân acasă doar la temperaturi de sub -52 de grade Celsius.

Situat în Republica Yakutia din Rusia, cunoscută și sub numele de Sakha, Oymyakon este considerat un fel de Polul Nord. Recordul modial pentru cea mai rece temperatură a fost înregistrat în 1926, când temperatura a scăzut la -71 de grade, intrând în Cartea Recordurilor ca cea mai rece așezare din lume locuită.

Recent, elevii din această regiune au impresionat internetul, după ce au postat pe internet un videoclip în care arată cum merg la școală, deși viscolul de afară abia îi lasă cu picioarele pe pământ. Vântul a atins viteze de 30 de metri pe secundă în ziua în care s-au filmat. „Viscol nu este un fenomen neobișnuit în acest moment al anului”, a spus Svetlana Koncheva, vicepreședintele școlii locale. A mai spus că elevii au fost însoțiși de părinți și au făcut-o în condiții de siguranță.

Nici vârstnici regiunii nu se tem de frig. Mă rog, nici nu ar trebui, având în vedere că și ei au trecut prin aceleași condiții meteorologice. La începutul lui noiembrie, niște pensionari din satul Churapcha au făcut câteva găuri în gheață pentru scufundări, la o temperatură extremă de -45 de grade Celsius.

În orice caz, temperaturile din Siberia sunt atât de scăzute, încât oamenii consumă în mod regulat carne congelată, își păstrează mașinile funcționale fiind pornite din 24 în 24 de ore și chiar încălzesc solul înainte de a-și îngropa morțiii.

Fotografie realizată de Amos Chapple

E greu să-ți imaginezi de ce cineva ar vrea să viziteze acest loc. Dar cineva a făcut-o. Fotograful Amos Chapple a călătorit 16.1000 de kilometri pentru experiență similară. Avioanele nu rezistă temperaturilor de acolo, iar singura cale de acces e un drum de două zile străbătut cu mașina.

Aici, frigul arctic este pur și simplu un fapt al vieții, ceva care trebuie îndurat. Oamenii dezvoltă o varietate de trucuri pentru a supraviețui. Instalațiile interioare ale caselor îngheață constant, iar mașinile sunt ținute în garaje încălzite sau cei care le țin afară le lasă pornite tot timpul. Agricultura nu poate fi practicată din cauza solului înghețaț, așa că locuitorii se hrănesc cu carne de mare și de ren crudă și înghețată.

Lui Chapple i-a fost greu să vorbească cu cineva pentru că toți fugeau undeva la căldură, însă a fost avertizat de alcoolismul agresiv din regiune. Un fapt care niciodată n-a fost prea departe de Rusia.