Începe revoluția 5G, dar problemele clasice nu dispar prea curând
Tehnologia avansează din ce în ce mai rapid și nevoia de date mobile de mare viteză este mai mare ca niciodată. Este foarte bine că operatorii pregătesc lansarea serviciilor 5G din 2020, iar adoptarea lor va fi rapidă. Și totuși, iată că am rămas cu mai puțin de trei ani până la lansarea serviciilor și adevărul este că 5G tot nu are standarde comune, iar fiecare producător susține că tehnologia sa este mai bună.
[related]
Să ne uităm un pic în trecut. Prin anii ’80 apăreau pentru prima dată serviciile de telefonie mobilă. Da, existaseră în SUA și apoi în Europa telefoane în mașină, care funcționau pe tehnologia analog, dar care costau enorm și nu erau utile decât în mașină. Telefoanele mobile ies la iveală abia prin 1984, tot pe tehnologie analog, semănând cu niște cărămizi cu antenă. Prima generație este rapid înlocuită de o tehnologie mai performantă, 2G. Pentru prima dată, se discută și despre acces la Internet pe mobile, așa că tehnologia evoluează în 2.5G, EDGE. Culmea, în unele zone încă se folosește la greu această tehnologie.
Standarde nestandardizate
Apar însă deja primele probleme, iar aici vorbesc atât de ambiția unor operatori de a avea servicii unice, cât și de ambiția producătorilor de echipamente de a vinde. Standardul CDMA diferă de GSM și astfel telefoanele care merg pe o rețea nu merg pe cealaltă. Asta cauzează o grămadă de probleme pentru clientul final.
Anii 2000 aduc prima rețea 3G în Japonia și pentru prima dată se pune accentul pe broadband. Soluția este rapid adoptată, iar tehnologia 3G crește la nivel global. Producătorii găsesc diverse soluții pentru a crește viteza de Internet, iar tehnologia merge mai departe cu HSPA, apoi HSPA+ fără mari bătăi de cap. Apoi, începe promovarea tehnologiei 4G.
Este foarte adevărat, tehnologia 4G crește mult viteza de acces, scade timpul de răspuns și sporește capacitatea de a rula video, aplicații complexe sau de a transfera fișiere de mari dimensiuni. Dar și aici producătorii găsesc două standarde. FDD (Frequency Division Duplex) și TDD (Time Division Duplex); după cum bine știm, clienții RCS RDS aveau nevoie de terminale speciale și nu le puteau folosi în alte rețele. Spre norocul tuturor, compania a decis să adopte și tehnologia folosită de restul lumii.
Iar acum, nimeni nu mai vorbește de 4.5G sau alte evoluții, ci merge direct spre 5G. Tehnologia este definită relativ similar, practic va crește viteza de download la un nivel comparabil cu fibra optică și timpul de răspuns scade foarte mult. Sunt convins că adoptarea va fi rapidă dacă operatorii nu vor crește foarte mult prețurile și nu cred că o vor face. Apoi, toate telefoanele vor veni cu 5G începând cu 2021, iar oamenii vor trece treptat spre noua tehnologie.
Învățăm din greșeli sau le repetăm cu 5G?
De aceea, consider că avem o problemă majoră. Atât Orange și Vodafone România, Telekom și Digi Mobil au vorbit recent despre 5G. Operatorii și producătorii de tehnologie precum Ericsson, Huawei, Nokia Alcatel și ceilalți vorbesc despre teste 5G, despre echipamente de laborator utilizate și așa mai departe. Dar standarde comune nu par să existe. Cel puțin așa spun specialiștii în domeniu.
Europenii ar putea avea un standard trasat de organismele de reglementare, dar acest lucru s-ar putea să fie diferit în SUA sau în China. Tehnologia 5G este prezentată ca fiind platforma Internet of Things (IoT), pentru că va suporta mii de conexiuni simultane de mare viteză de la obiecte inteligente. Este ceea ce au nevoie mașinile autonome, orașele smart city și așa mai departe. Dar va fi aiurea dacă cu același dispozitiv ai o experiență în Europa și nu ai parte de ea când pleci în altă parte.
De asemenea, operatorii atrag atenția că, în lipsa unor standarde clare, serviciile vor fi diferite pentru clienți diferiți. Corporațiile mari vor avea prioritate, iar serviciile pot diferi chiar de la o companie la alta, în funcție de buget. Tehnologia 5G oferă o funcție denumită „network slicing”, oferirea de fragmente virtuale de rețea pentru nevoile unui client. Astfel, BMW sau Ford ar putea primi servicii personalizate pentru mașini autonome, dar același lucru s-ar putea să nu fie adevărat pentru Renault. Sau, ar putea exista un standard pentru industria auto pe care toți clienții să îl primească. La fel și pentru consumatorii particulari.
Următorii ani, cruciali pentru 5G
Apoi, trebuie începute discuțiile privind spectrul utilizat. În România, ANCOM (autoritatea care supervizează industria telecom) a anunțat o consultare publică privind drepturile de utilizare a frecvenţelor radio în noile benzi necesare 5G. Sunt mai multe, 694-790 MHz și 1452-1492 Mhz par să fie standard european, dar există și alte bucăți de spectru neutilizate. Dar autoritățile vor doar să afle câți bani sunt dispuși operatorii să plătească în plus pentru spectru și mai puțin despre standardele utilziate.
[related]
În toamna acestui an va avea loc o reuniune a grupului de lucru 5G la nivelul ITU ( International Telecommunication Union). Este o organizație internațională la care participă operatorii de telecomunicații și producătorii de echipamente, autorități. Acești au stabilit că 5G va oferi download până la 20Gbps, upload până la 10Gbps și latență de 4 milisecunde. Se poate atinge și 1ms latență pentru anumite servicii importante. ITU a stabilit că o rețea 5G trebuie să suporte 1 milion de conexiuni simultane pe kilometrul pătrat, iar minimum de capacitate oferită să fie de 10Mbps.
Deoarece se fac deja primele teste 5G, este posibil să vedem o standardizare venită din inițiative ale producătorilor de echipamente. Anul viitor va fi extrem de important, pentru că se vor face modificările în rețelele deja existente pentru a susține instalarea tehnologiei 5G. Probabil 2019 este anul în care vom vedea dacă producătorii și operatorii au ajuns la un acord privind tehnologia 5G.