Harta care îți arată originea limbilor din Europa, inclusiv româna

de: Răzvan Băltărețu
11 11. 2017

Limba română a trecut prin tot felul de schimbări, de la influențele romane la cele franceze din urmă cu sute de ani. Acum poți vedea și cum au evoluat altele din Europa.

Limba dacă a lăsat câteva cuvinte în română, fără să se fi deprins dacii vreodată cu scrisul sau cartea. Apoi, au fost multe influențe slave, iar recent am împrumutat și împrumutăm din engleză și franceză. Toate astea arată că limba, inclusiv româna, e ceea ce e: în continuă evoluție. În 2012 însă, o echipă de biologi evoluţionişti de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, a publicat un studiu interesant, mai târziu transformat într-o hartă animată.

Conform studiului, toate limbile indo-europene moderne îşi au originea pe teritoriul actual al Turciei, în urmă cu 8-9.000 de ani, în limbile anatoliene. Echipa de cercetare a fost condusă de Quentin Atkinson. Membrii acesteia au vrut să afle care e originea limbilor indo-europene vechi şi moderne. Au reușit să descopere când și de unde a pornit totul.

Familia limbilor indo-europeană, între care este și româna, este una dintre cele mai mari, cu peste 400 de limbi vorbite în circa 60 de ţări. Înainte de acest studiu, s-a crezut că acestea au pornit din Rusia, cu 5.000 de ani în urmă. Firesc, sunt mai multe teorii și fiecare își bazează credința pe un anumit detaliu istoric. Una dintre ele, înainte de studiu, era că limbile au pornit din actuala Turcie, dar cu câteva mii de ani mai devreme decât stipula teoria cu Rusia.

Limbajul este trecut din generaţie în generație, la fel ca informațiile genetice. Astfel, echipa din Auckland a concluzionat că limbile indo-europene şi-ar avea originea în Anatolia, mai degrabă decât în Rusia. Harta de mai sus a fost realizat de Business Insider și prezintă rapid și succint evoluția pe ani. După cum vezi, româna începe să apară la mijlocul mileniului doi, după Hristos, și se stabilează în câteva secole. Evoluția aceasta nu-ți arată și ce influențe are fiecare limbă, dar cele din Europa sunt interconectate.