Rusia a finanțat Facebook și Twitter: rolul lui Putin e de necontestat

Rusia a finanțat Facebook și Twitter: rolul lui Putin e de necontestat
07:44 06.11.2017

Noi documente publicate de The Guardian confirmă faptul că mai multe companii de stat din Rusia au făcut investiții în Facebook și Twitter sub tutela lui Putin.

Oficialii Google, Facebook și Twitter se află de câteva zile la Washington pentru a da declarații pe marginea modului în care Rusia a reușit să influențeze alegerile din SUA. Conform unor noi documente apărute online pe parcursul acestui weekend, începe să devină de necontestat influența puterii de la Kremlin asupra celor mai mari rețele sociale din lume.

Cu ajutorul lui Jared Kushner, consilier prezidențial al lui Donald Trump și soțul Melaniei Trump, două companii de stat din Rusia au făcut investiții importante în Facebook și Twitter. Companiile cu pricina sunt Gazprom și VTB Bank, iar banii au ajuns la giganții americani din tech prin fondul de investiții DST Global al lui Yuri Milner, un american născut în Rusia. Dacă e să vorbim de cifre, VTB Bank a făcut o investiție directă în Facebook prin achiziția de acțiuni în valoare de 191 milioane de dolari. Gazprom a făcut un gest similar de o amploare mult mai mare prin învăluire. Folosind un offshore intitulat Kanton, furnizorul de gaze naturale din Rusia a ajuns să dețină acțiuni la Facebook în valoare de un miliard de dolari.

Merită reținut că acest informații vin într-o perioadă în care majoritatea companiilor americane de tech din SUA încearcă să se distanțeze de orice legătură cu Rusia. Cu scopul de a le lua într-un fel apărarea oficialilor americani, Milner a declarat pentru The Guardian că proveniența banilor nu a fost cunoscută pentru Facebook și Twitter. Conform lui Yuri Milner, cele câteva miliarde de dolari investite în rețele sociale cu sediul în Statele Unite ale Americii, nu au permis rușilor să influențeze deciziile luate de respectivele companii.

Încrederea în afirmațiile lui Milner este un pic șubredă, având în vedere că a mințit când a afirmat că nu s-a implicat în nici un fel de activitate politică. Ulterior, a ieșit la iveală că Yuri Milner a făcut o investiție importantă în Cadre, un startup al lui Jared Kushner, unul dintre cei mai puternici oameni de la Casa Albă.

Momentan, nu se știe care a fost scopul investițiilor făcute de cele două companii de stat de la Kremlin în Facebook și Twitter, dar imaginea de ansamblu nu arată foarte bine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI